(VIDEO) Ni oko ovog se ne mogu dogovoriti: Kome smeta punija državna kasa

Region

U strankama koje čine vlast na nivou BiH ističu da državna kasa mora biti punija zbog obaveza na putu ka EU i inflatornih kretanja

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je Prijedlog budžeta institucija BiH za 2024. godinu i uputilo ga u proceduru usvajanja.

POLITIČKI DOGOVOR

Budžet je stigao u Vijeće ministara, ali tamo još nije razmatran, no već na sljedećoj sjednici trebao bi biti uvršten na dnevni red. Da bi se budžet usvojio, potrebno je da Fiskalno vijeće BiH usvoji Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2024-2026, što još nije učinjeno.

“U srijedu smo radili na tome i taj dokument Globalnog okvira fiskalnog bilansa je neophodan. On će biti spreman za sljedeću sjednicu na kojoj bi se i budžet trebao pojaviti. Dakle, velika je šansa da bi do kraja godine budžet mogao biti usvojen”, kazao nam je Predrag Kojović (Naša stranka), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

image

Predrag Kojović: Budžet neće biti manji, neće biti isti, nego će biti povećan

Budžet se nakon usvajanja u Vijeću ministara BiH šalje državnom Predsjedništvu koje ga usvaja i dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na dalje usvajanje. Ako Parlament BiH do kraja godine ne usvoji budžet, onda ministar finansija i trezora BiH donosi odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024. Također, postalo je upitno i u kojem će tačno iznosu budžet usvojiti.

“Trenutni Nacrt zakona o budžetu za 2024. ima identičan iznos budžeta kao u 2023. godini”, ističu iz Ministarstva finansija BiH.No, Kojović, kao i njegove kolege – partneri u vlasti, tvrdi da će doći do povećanja. Šef HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je intenzivne aktivnosti u narednih nekoliko dana, kako bi se prvi put usvojio budžet institucija do kraja tekuće godine. On je čak govorio da bi se u petak ovaj dokument mogao naći na sjednici Vijeća ministara BiH, kako bi bio upućen u PSBiH.

Iako je vrijeme praznika, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara (HDZBiH) vjeruje da će se između Božića i Nove godine ispuniti zakonski uvjeti za usvajanje budžeta koji će, prema njegovim riječima, biti uvećan.

“Proračun ne treba biti nikako manji od prethodnog, jer imamo obveze koje su stvorene zakonskim rješenjima. S druge strane, ranije smo zaključivali da treba povećati plaće državnim službenicima koji su potplaćeni. Tako očekujem da će se postići politički dogovor o tome da u što kraćem vremenu imamo proračun koji bi u najmanjoj mjeri trebao biti ne manji od prošlog”, rekao nam je Čavara.

O iznosu budžeta za sljedeću godinu razgovarali smo i sa članovima Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH, koji se razilaze u svojim stavovima.

“Budžet će biti povećan, znači neće biti manji, neće biti isti, nego će biti povećan. Svi zahtjevi od svih institucija će biti uvaženi”, kazala nam je Aida Baručija (BHI-KF), zamjenica predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH.

ŽIVOT JE U ENTITETIMA

No, druga zamjenica predsjedavajuće Komisije mišljenja je da bilo kakvo povećanje nije dobro za državu zbog funkcionisanja entiteta, jer je “neophodno ostaviti dovoljno sredstava da bi se finansirale penzije i socijalna davanja”.

Deficita od 37 miliona KM u trenutnom budžetu, kako se pojavila informacija u medijima, nema, tvrde iz Ministarstva finansija, jer je rast prihoda u 2023. četiri posto u odnosu na planirano na osnovu realizacije i prognoza.

image

Mira Pekić: Nije dobro, bez obzira na rast prihoda, da se budžet povećava

“Ako dodatno razložimo stavke unutar budžeta, možemo reći da će poreski prihodi biti na nivou planiranih, da je procjena da će neporeski prihodi rasti za 16 posto, ali i da imamo veće iznose na stavkama tekuće podrške iz inostranstva, transfera od drugih nivoa vlasti, primitaka od sukcesije i od prodaje stalnih sredstava. Sve navedeno u ukupnom iznosu nas dovodi do toga da su prihodi, finansiranje i primici na raspolaganju institucijama BiH veći za oko 60 miliona KM, nego što je to bilo planirano budžetom za 2023. godinu”, poručuju iz Ministarstva.