Poznati detalji egipatskog prijedloga za okončanje rata: Hamas ga odbio

Svijet

Egipat je predložio da se pripadnici Hamasa ne procesuiraju

Hamas je odbio prijedlog Egipta da se odreknu vlasti u Gazi u zamjenu za trajni prekid vatre, potvrđeno je Reutersu iz dva egipatska sigurnosna izvora.

Obje grupe, koje vode odvojene razgovore s egipatskim posrednicima u Kairu, odbile su ponuditi bilo kakve ustupke, osim mogućeg oslobađanja više talaca zarobljenih 7. oktobra, kada su militanti provalili u južni Izrael, ubivši 1200 ljudi.

Egipat je predložio “viziju”, koju su također podržali katarski posrednici, koja bi uključivala prekid vatre u zamjenu za oslobađanje više talaca, dok bi u konačnici dovela do šireg sporazuma, koji bi uključivao trajni prekid vatre zajedno s promjenom palestinskog vodstva u Gazi.

Izvor AP-a je govorio da je u prijedlogu riječ o formiranju vlade stručnjaka, koja bi upravljala i Gazom i Zapadnom obalom, što nije slučaj trenutno. Ona bi trebala upravljati u prelaznom periodu dok se ne bi riješili sporovi i dok se ne bi dogovorila mapa puta za održavanje predsjedničkih izbora.

Osim toga, Egipat je predložio da se pripadnici Hamasa ne procesuiraju.

– Hamas nastoji prekinuti izraelsku agresiju protiv našeg naroda, masakre i genocid, a mi smo s našom egipatskom braćom razgovarali o načinima kako to učiniti. Također smo rekli da pomoć za naše ljude mora ići dalje i mora se povećati i mora doprijeti do svih stanovnika na sjeveru i jugu. Nakon što se zaustavi agresija i poveća pomoć, spremni smo razgovarati o razmjeni zatvorenika – kazao je zvaničnik Hamasa za Reuters, koji je potvrdio da su odbili prijedlog.