Hamas smatra rezoluciju UN-a nedovoljnim korakom

Svijet

Hamas optužuje SAD da su blokirali suštine rezolucije

Palestinski pokret otpora Hamas osudio je kasno u petak rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koja poziva na prošireni humanitarni pristup, ali ne uključuje zahtjev za hitnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Hamas je rezoluciju opisao kao nedovoljan korak, dodajući da ne doprinosi rješavanju katastrofalne situacije koju je izazvala izraelska teroristička vojna mašina u Gazi.

U saopštenju je navedeno da rezolucija “ne uključuje međunarodnu odluku da se zaustavi genocidni rat izraelske terorističke okupacije nad palestinskim narodom u Gazi”.

Hamas optužuje Sjedinjene Američke Države (SAD) da su blokirali suštine rezolucije te da se Vašington suprotstavlja “volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u zaustavljanju izraelske agresije na bespomoćni palestinski narod”.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak rezoluciju koja poziva na “hitne korake” kako bi se odmah omogućio “siguran, nesmetan i proširen” humanitarni pristup Gazi u jeku izraelske ofanzive na palestinsku enklavu.