Profesor koji se tukao sa učenicima izašao iz zatvora

Region

ZAGREB – Profesor zagrebačke srednje stručne škole Fran Bošnjaković, kome je određen jednomesečni pritvor nakon što je u javnost dospio snimak na kojem se sukobio sa učenikom, koji ga je prethodno provocirao, pušten je na slobodu iz zatvora u Remetincu po žalbi njegovog advokata.

To je saopštio advokat profesora Veljko Miljević i dodao da je odluku donijela predsjednica sudskog veća Lidija Viđak koja je prihvatila žalbu.

Stručna javnost u Hrvatskoj je stala na stranu profesora, ali i dio učenika iz razreda u kome se dogodio incident ga je na hrvatskom RTL-u branila.

Na objavljenom snimku se vidi kako se jedan od učenika od svog mjesta prema profesoru kreće snimajući ga mobilnim telefonom, a kada mu se potpuno približio on je pokušao da ga udalji. Kako je učenik bio navalentan, došlo je do fizičkog obračuna u kome su dvojica učenika zadobila lakše povrede.

Dio učenika koji su stali u odbranu profesora ispričali su da je učenik koji je snimao profesora često provocirao. Rekli su da je profesor skoro imao veoma tešku porodičnu tragediju, odnosno da mu je umrla supruga i još tri člana najuže porodice. Oni su rekli i da su profesora često nazivali “četničkim vojvodom”, što je njemu posebno izazivalo negativne emocije s obzirom na to da je bio učesnik posljednjeg rata, koji Hrvati nazivaju “Domovinskim”.

Ranije danas saopštenjem su se oglasili Hrvatski suverenisti osudom incidenta, ali i kritikama na račun Ministarstva prosvete, posebno ministra Fuhsa, koji je pozivajući se na medijske napise, tvrdio da je profesor bio u alkoholisanom stanju, što policija nije potvrdila.