Veliki broj ljudi ispred Suda BiH uoči ročišta Dodiku, stigli i njegovi funkcioneri (FOTO)

Region

U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi u 13 sati trebalo biti održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću. Ispred Suda BiH okupio se veći broj građana, ali i medija. Stigli su i zvaničnici SNSD-a i Dodikove pristalice. Među prvima su bili Alen Šeranić, Denis Šulić, Nedeljko Elek te Staša Košarac.

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

F.Z./N1

Dodik i Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. augusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu. Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS. Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Podsjetimo, Dodikova odbrana uputila je zahtjev da se ovaj proces premjesti u Banjaluku, ali je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbacilo ovaj zahtjev.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.