Prvi put u Srbiji operisan pankreas trogodišnjaka

Region

Ovo nije prvi put da je profesor Bihler pokazao veliku želju da pomogne Srbiji

Na Klinici za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete hirurški zahvat je izveo profesor Markus Bihler, ekspert za hirurgiju pankreasa iz Hajdelberga, zajedno sa timom naših lekara predvođenim prof. dr Dejanom Radenkovićem

U našoj zemlji prvi put je obavljena operacija retke urođene anomalije pankreasa kod trogodišnjeg dečaka na Klinici za dečju hirurgiju na Institutu za majku i dete. Izveo ju je profesor Markus Bihler, ekspert za hirurgiju pankreasa iz Hajdelberga, zajedno sa timom naših lekara predvođenim prof. dr Dejanom Radenkovićem, hirurgom Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Dosad su najmlađi koji jako retko obole od ove bolesti morali da odlaze u inostranstvo na lečenje, ali ubuduće će se ova operacija izvoditi u Srbiji.

– Ovaj mali dečak je doživeo teške stvari za vreme kratkog života. Bio je u bolnici jedanaest puta i imao sedam operacija do sada – kazao je profesor Bihler i objasnio da je dečakov pankreas bio opterećen u toku svakog obroka, jer pankreasni sok nije mogao prirodno da se prazni u dvanaestopalačno crevo, što je kod njega prouzrokovalo velike bolove i na kraju se praznio u pluća. Zbog toga je dete iskašljavalo krv i imalo stalne i neizlečive upale pluća.

– Operacija je trajala osam sati. Na sreću, uradili smo je zajedno sa timom iz Srbije, koji je odličan, kao i sa hirurgom koji je specijalizovan za pankreas odraslih u Beogradu. Ovaj veliki tim je postigao cilj – da pronađe način da se pankreas spoji sa tankim crevom kako bi njegov sok odlazio u digestivni trakt i kako se akutno zapaljenje ne bi opet dešavalo – istakao je profesor Bihler.

Dečak je imao urođenu anomaliju nespajanja dva dela pankreasa, koja je prouzrokovala teška zapaljenja i krvarenja, kao i izlivanje pankreasnog soka u pluća, objasnio je prof. dr Dejan Radenković, koji je petnaestak godina boravio na usavršavanju kod profesora Bihlera u Hajdelbergu.

Profesor Bihler je, kako je istakao dr Đorđe Kravljanac, upravnik Klinike za dečju hirurgiju u Institutu za majku i dete, došao u Beograd, ne samo da operiše nego i da edukuje naše hirurge kako bi oni sami ubuduće mogli da rade ovakve operacije.

– Veliko je zadovoljstvo da je najveći ekspert za hirurgiju pankreasa u svetu pristao da dođe i operiše našeg pacijenta. Cilj je da se naši hirurzi potpuno obuče da to samostalno izvode. Kod operisanog dečaka je specifična anomalija pankreasa, koja je vrlo retka kod dece i lekari to ne viđaju često. Dolazak ovakvog stručnjaka, vrhunskog svetskog nivoa omogućava doktorima koji se bave hirurškim problemima kod dece da steknu nova znanja i veštine i da uče od najboljeg hirurga u Evropi i u svetu – rekao je dr Kravljanac i objasnio da će profesor Bihler nastaviti da dolazi u Beograd, a da će se pre ovakvih operacija naši lekari konsultovati s njim.

– Radio je operaciju zajedno sa našim timom, i na taj način edukovao doktore. Postoji dvostruka korist, dobrobit deteta na prvom mestu jer mu se na taj način spasava život, i edukacija svih nas – istakao je dr Kravljanac.

Potreba za ovom operacijom je retka i zbog toga, kako je kazao dr Dejan Radenković, potreban je timski rad.

– Uopšte bolesti pankreasa kod dece su jako retke, i zbog toga je potrebno da operiše neko ko radi pankreas svaki dan. Zbog toga smo mi koji radimo operacije pankreasa kod odraslih, timski radili s kolegama sa instituta koji imaju iskustvo u dečjoj hirurgiji. Na taj način naše znanje koje imamo u pankreasnoj hirurgiji za odrasle možemo da primenimo na deci – rekao je dr Radenković i objasnio da su u timu stručnjaka bili i dečji hirurzi i anesteziolozi, lekari sa intenzivne nege, radiolozi, gastroenterolozi.

Ovo nije prvi put da je profesor Bihler pokazao veliku želju da pomogne Srbiji. Pored toga što su naši lekari odlazili kod njega, i on je već više puta dolazio u našu zemlju iz sopstvene želje da operiše i pomogne našim pacijentima.