Sladić za Oslobođenje otkriva: Hoće li biti snijega za Novu godinu i je li zimska sezona ugrožena?

Region

 Prognoze koje idu na više od pet dana gube na vjerodostojnosti s obzirom na to da imamo dosta neujednačenosti u prognoznom materijalu, rekao je

Na prste jedne ruke možemo izbrojati koliko je sniježnih dana bilo ove godine, ali zima je tek na početku i pred nama je dovoljno vremena da snijeg prekrije i ove prostore. Ono što mnoge interesuje jeste da li će novogodišnji praznici imati svoje karakteristična sniježna obilježja ili će vladati proljetno vrijeme. O tome da li da će se to desiti, hoće li snijeg zabijeliti u BiH i kakvo nas vrijeme čeka razgovarali smo sa najpoznatijim bh. meteorologom Nedimom Sladićem, a evo šta je on rekao.

– Prognoze koje idu na više od pet dana gube na vjerodostojnosti s obzirom na to da imamo dosta neujednačenosti u prognoznom materijalu. Prema trenutnim pokazateljima i ova Nova godina kao i protekle dvije trebala bi protjecati u znaku da nemamo zimskog obilježja, drugim riječima da nemamo sniježnog pokrivača u nizinama, temperature zraka se ne bi trebale značajnije spuštatiu odnosu na protekli period. Jedno manje prolazno zahlađenje krenut će oko 22-23. decembra prolaskom frontalnog poremećaja, odnosno hladnog fronta koja će se rubno premjestiti preko naše zemlje, više ići prema istoku Evropu, ali nedovoljno da donese značajnije sniježne padavine, pogotovo u nizinama. Planine će dobiti tek vrlo male količine snijega koje neće biti dovoljne za skijašku sezonu. Potom opet ide zatopljenje po visini i naravno opet povećan rizik od temperaturnih inverzija, to samim time sa sobom povlači zagađenje zraka. Nekog bitnijeg signala za zimu u narednom periodu nemamo, a čini se da će ta situacija i potrajati.

Bh. planine se također suočavaju sa nestašicom snijega, a vlasnici skijaških centara neprestano gledaju u oblake u želji za sve većim i jačim snijegom. Nažalost, Sladić za njih, barem što se tiče prvog dijela zime, nema lijepe vijesti.

 Na vrhu Bjelašnice je danas 18 cm razina snijega. Temperature zraka su u plusu i trenutno nemam baš najpovoljnije vijesti kada je u pitanju skijaška i zimska sezona. Pogotovo jer su temperature zraka u narednom periodu u plusu. Temperature će kao što sam rekao padati prema minusu, ali to je prolaznog vijeka jer početkom iduće sedmice, povratkom toplog zraka po visini te vrijednosti ponovo rastu na oko 1 i 2 stepena na oko 1500 metara nadmorske visine. To su minimalni uslovi za proizvodnju artificijelnog snijega, tako da možemo reći da će oni niži skijaški centri u narednom periodu zaista imati izazov kako osposobiti skijašku sezonu. Generalno gledano, bez adekvatnih snježnih padavina i bez većih minusa bit će poprilično zahtjevno održavati te uslove. Nadam se da će se situacija mijenjati na bolje kako budemo išli ka drugom dijelu zime, ali za sada stvari nisu baš najpovoljnije za njih.

Ovu priliku smo iskoristili da sa njim porazgovaramo i o nedavno stečenom zvanju mastera, te o tome kakav je osjećaj nakon što je ova stepenica u obrazovanju pređena.

– Izmiješan je osjećaj s obzirom na to da završavate jednu epohu i onda se pitate šta ću sada, gdje ću sada jer niste još svjesni da se to desilo pogotovo da je proces bio jako intenzivan, trajao je 12 mjeseci, obično to traje dvije godine. Dosta toga se izdešavalo u tih 12 mjeseci, puno lijepih stvari i onih malo manje lijepih. I toliko iskustva i koliko čovjek može shvatiti da za godinu dana može evoluirati u osobu koja će biti sa mnogo većim znanjem i razmišljanjem, i nekim potpuno preokrenutim razmišljanjem u pogledu vlastiti stavova o svijetu, problemima s kojima se suočava. Tako da, mogu reći da je izmiješan osjećaj, ali naravno da je to ipak nešto što govori da sam za ovih osam godina koliko sam se borio da izborim ovaj studij da su zapravo moja volja, upornos, ambicija i želja pobijedili.