Lungarotti: U BiH ima dovoljno kapaciteta za sve migrante koji su u potrebi za skloništem

Region

Od 2018. godine u BiH je registrovano 145 hiljada migranata. Tokom ove godine kroz državu je prošlo oko 30 hiljada njih, ali se kraće zadržavaju u odnosu na prije.

Šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti istakla je da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve migrante koji su u potrebi za skloništem. Kaže da je posljednjih mjeseci i godina zabilježen porast broja nezakonitih ulazaka u zemlju, ali je sad kraće vrijeme njihovog zadržavanja.

”Oni relativno brzo izlaze iz BiH. To govori da krijumčari, odnosno oni koji trguju ljudima, brzo pomjeraju migrante duž ove balkanske rute. Naravno, oni u tom procesu iskorištavaju ranjivost migrantske populacije. Na nama je da nastojimo, što prije da te osobe registriramo i pronađemo odgovarajuće rješenja za njihovu situaciju”, izjavila je Lungarotti.

Kao glavnu poruku istakla je da migracija može biti dijelom rješenja za demografsku krizu u zemlji u smislu da se zahvaljujući njima nadomjesti nedostatak radne snage. Migranti mogu i obogatiti raznolikošću društvo, ”oni donose interkulturalnu perspektivu i kreativnost”. Kako je navela, u kontaktu sa udruženjima poslodavaca u FBiH i RS i sa kreatorima politika zajedno nastoje prevazići određene poteškoće na koje se nailazi u slučaju kad se žele angažirati i uposliti strani radnici.

”Nastojimo olakšati taj proces, riješiti ih bespotrebnih poteškoća, da bi ovo bila situacija u kojoj bi koristi imali kako država i oni u potrebi za radnom snagom, ali i zemlje iz kojih ti migranti dolaze. U zemlji je već određeni broj migranata koji rade, na nama je da nađemo odgovarajući pravni okvir i politike koji će olakšati taj proces na uzajamnu dobrobit”, poručila je Lungarotti.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar objašnjava da su se godinama mijenjali trendovi, ali je važno da su napravljeni iskoraci koji su prepoznati od lokalnih vlasti u sredinama gdje se migranti nalaze ali i u stavovima lokalnog stanovništva.

”Evropska unija je prepoznala napore BiH ka efikasnom upravljanju migracijama u BiH. Migranata u BiH trenutno ima oko 2.400, a imamo četiri privremena centra”, rekao je Buzar. Migracije karakterizira kao kompleksnu pojavu, nose mnogo izazova te je u tom smislu istaknuo važnost suradnje državnih organa vlasti sa ostalim nivoima vlasti, ali i sa nevladinim sektorom i humanitarnim organizacijama.

Na području BiH su četiri prihvatna centra (u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu), u kojima su trenutno većinom osobe mlađe životne dobi.