Erdoan: Blizu su dani kada ćemo zaustaviti masakre u Gazi

Svijet

Erdoan je istakao ključne aspekte napretka Turske, naglašavajući snagu nacije na raznim poljima

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je kako se bliže dani kada će napadi Izraela u Gazi i Zapadnoj obali prestati.

– Uz Allahovu pomoć, blizu su dani kada ćemo zaustaviti masakre u Gazi i agresivne akcije u Jerusalemu koje provodi opresivna izraelska vlada – rekao je Erdoan.

Ključni aspekti napretka Turske
Govoreći na ceremoniji dodjele Nagrade za širenje znanja 2023. u Istanbulu, Erdoan je istakao ključne aspekte napretka Turske, naglašavajući snagu nacije na raznim poljima.

Primijetio je porast samopouzdanja među turskim saveznicima kako je zemlja jačala politički, ekonomski i vojno, kako u turskom tako i u islamskom svijetu. Dotaknuo se nedavnih dešavanja u Karabahu, ističući doprinos Turske.

Erdoan također je u svom govoru izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi s moralnim implikacijama široke upotrebe stranih platformi društvenih mreža.

Zaštita djece
Govoreći o potrebi zaštite djece od negativnog utjecaja komunikacijskih kanala koji se brzo šire uz tehnologiju, istaknuo je važnost zaštite mlađih generacija od podmuklih i destruktivnih utjecaja.

– Djecu trebamo odgajati u skladu s našim civilizacijskim vrijednostima, normama i načelima; u protivnom rizikujemo suočavanje s izazovima sličnim onima s kojima se suočavaju zapadna društva, gdje se generacije suočavaju s egzistencijalnim prijetnjama – kazao je Erdoan.

Erdoan je također kazao kako je tužan zbog vijesti o smrti kuvajtskog emira Sheikh Nawafa.

Izražavajući saučešće narodu Kuvajta i kraljevskoj porodici u ovom teškom trenutku, rekao je kako “se moli za uspjeh brata Sheikha Meshala, novog emira Kuvajta”.