Šta rade s milionima: Ko su najbogatiji ljudi u BiH?

Region

Privreda Bosne i Hercegovine imala je različite rezultate u 2023. od sektora do sektora. Dok su se u nekim privrednim granama pojavili veliki problemi, druge grane su stagnirale, a treće cvjetale, piše BiznisInfo.ba.

Loše su prošli giganti metalske industrije, poput Arcelor Mittala, Aluminij industrije itd, koji su morali smanjiti proizvodnju zbog stanja na globalnom tržištu. Također, mnoge kompanije u tekstilnoj industriji morale su smanjivati kapacitete i gasiti neke pogone.

Naftne kompanije također će ove godine vjerovatno imati znatno manje prihode nego lani jer su cijene energenata ispuhale u odnosu na vrhunce iz 2022.S druge strane, značajno je rastao maloprodajni sektor, o čemu svjedoči i veliki broj vijesti o otvaranju novih tržnih centara, retail parkova, supermarketa… Uprkos inflaciji, građani očito nisu smanjili svoje potrošačke navike.

Osim toga, godinu je obilježio i rast cijena nekretnina zbog čega su mnogi dodatno profitirali, iako je građanima postalo teže nego ikad doći do stana.