Izraelske snage greškom ubile tri Izraelca koja je Hamas držao kao taoce

Svijet

Tokom pretraga i provjera na području na kojem se dogodio incident, pojavila se sumnja u identitet preminulih osoba. Njihova su tijela prebačena na izraelski teritorij na ispitivanje, nakon čega je potvrđeno da se radi o tri izraelska taoca

Izraelske odbrambene snage tvrde da su tri izraelska taoca u Gazi greškom identificirana kao prijetnja i ubijena.

– Tokom borbe u Shejaiyi u sjevernoj Gazi, IDF je pogrešno identificirao tri izraelska taoca kao prijetnju. Kao rezultat toga, vojnici su pucali prema njima i oni su poginuli, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari na današnjem brifingu.

– Tokom pretraga i provjera na području na kojem se dogodio incident, pojavila se sumnja u identitet preminulih osoba. Njihova su tijela prebačena na izraelski teritorij na ispitivanje, nakon čega je potvrđeno da se radi o tri izraelska taoca, dodao je, prenosi CNN.Objavljena su i imena dvojice ubijenih talaca: Yotam Haim, otet iz kibuca Kfar Aza; Samer Talalka, otet iz kibuca Nir Am. Obitelj trećeg ubijenog taoca nije željela da njegovo ime bude objavljeno. Hagari je naglasio kako je IDF odmah počeo razmatrati incident.

– IDF naglašava da je ovo aktivna borbena zona u kojoj su se odvijale borbe u posljednjih nekoliko dana. Iz događaja su izvučene trenutne lekcije koje su prenesene svim vojnicima IDF-a na terenu. IDF izražava duboko kajanje zbog tragičnog incidenta i šalje obiteljima svoju iskrenu sućut. Naša nacionalna misija je locirati nestale i vratiti sve taoce kući, naveo je.

During combat in Shejaiya, the IDF mistakenly identified 3 Israeli hostages as a threat and as a result, fired toward them and the hostages were killed. 1/1