Izraelska vojska ubila novinara Al Jazeere dok je izvještavao o napadu na školu

Crna hronika

U teškom izraelskom napadu na južni pojas Gaze, novinari Al Jazeere Wael al-Dahdouh i Samer Abudaqa su povrijeđeni, dok je Abudaqa nažalost preminuo od zadobijenih rana. Al-Dahdouh se trenutno liječi, dok su izraelske snage navodno spriječile medicinske timove da pravovremeno pruže pomoć Abudaqi.

Samer Abudaqa, koji je radio kao snimatelj i montažer za Al Jazeeru od 2004. godine, bio je rodom iz grada Abasan al-Kabira u blizini Khan Younisa. Bio je oženjen i otac četvero djece. Abudaqa je postao još jedna žrtva izvještavanja s terena, dok je izvještavao o izraelskom napadu na školu u Khan Younisu.

U istom napadu, Palestinski novinar Ramy Budair, koji je izvještavao s terena, postao je direktna meta zajedno s pripadnicima civilne zaštite. Budair je također izgubio život u ovom tragičnom događaju, zajedno s Abudaqom.

Osim toga, izraelska policija je pokrenula istragu o napadu na fotoreportera agencije Anadolu, Mustafu Harufa, u okupiranom istočnom Al-Qudsu. Haruf je teško pretučen od strane izraelskih snaga, a izraelska policija je brzo reagirala suspendiravši uključene policajce i pokrenula istragu kako bi utvrdila okolnosti ovog incidenta.