Lukomir među najljepšim selima na Balkanu: “Mjesto u kojem se i danas živi kao nekad”

Region

Lukomir, selo smješteno na južnim obroncima planine Bjelašnice, našlo se na listi najljepših sela na Balkanu koju je napravio portal Putni kofer.

– Predivna stara arhitektura koja odolijeva zubu vremena, ritam života koji ne poznaje riječi poput užurbanosti, trke i strke, zeleni ambijent koji opušta i dušu i tijelo… Da, odmah nam se ispred očiju otvara slika nekog očaravajućeg sela u kojem bismo željeli provesti vikend, a srećom, u našem okruženju postoje brojna takva mjesta čije priče su jednako impresivne kao i njihov izgled, navodi se na ovom portalu.

Inače, “prekrasno bosansko selo u kojem se i danas živi kao nekada” je najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, smješteno na 1.495 metara nadmorske visine.

– Posljednje pravo bosansko selo, mjesto na kojem se može vidjeti kako se u toj zemlji živjelo nekad, mjesto zarobljeno u vremenu… Selo Lukomir često se opisuje svim ovim izrazima, ali niti jedan od njih ne dočarava u potpunosti njegovu ljepotu i mistiku. Riječ je o jednom od najslikovitijih i povijesno najbogatiji sela u zemlji. Turiste oduševljavaju njegove uske ulice kojima redovito prolaze krda ovaca, kućice s neobičnim krovovima i nevjerojatna priroda koja ga okružuje, piše Putni kofer.

Osim Lukomira, na ovoj listi našli su se i Čurug (Srbija), Smrčevo Brdo (Crna Gora), Šmartno (Slovenija) i Pitve (Hrvatska).