Švedski premijer: Švedska učinila sve što je obećala Turskoj

Region

Kristerson je rekao da je njegova nedavna izjava da Švedska ne može ispuniti zahtjeve koje je postavila Turska da bi ratificirala njen ulazak u NATO krivo protumačena

Švedska je učinila sve što je obećala Turskoj i sada očekuje da će turski parlament ratificirati njen ulazak u NATO, izjavio je danas švedski premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da je njegova nedavna izjava da Švedska ne može ispuniti zahtjeve koje je postavila Turska da bi ratificirala njen ulazak u NATO krivo protumačena. On je rekao da je Švedska donijela zakon o jačanju borbe protiv terorizma, što je bio ključni turski zahtjev.

– Učinili smo točno ono što smo obećali – rekao je Kristersson skupini briselskih dopisnika koji su doputovali u Švedsku u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU.

Kristersson: O izručenju osoba ne odlučuje politika, već sudovi
Švedska i Finska su nakon ruske agresije na Ukrajinu odustali od politike neutralnosti i zatražili članstvo u NATO-u. Do sada je protokol o pristupanju NATO-u tih dviju zemlja ratificiralo 28 od 30 članica Saveza. Preostale su još Turska i Mađarska.

Mađarska je obećala da će započeti postupak ratifikacije početkom veljače, a Turska je od obiju zemalja tražila da se obračunaju sa skupinama koje ona smatra terorističkim organizacijama te izručenje osoba koje ona sumnjiči za terorizam. Međutim, Kristersson kaže da o izručenju osoba ne odlučuje politika, nego sudovi.

“Turska ponekad imenuje osobe za koje bi željela da ih Švedska izruči, ali švedski zakoni predviđaju da o tome odlučuju sudovi i nema prostora da se to promijeni”, rekao je švedski premijer dodajući da neslaganje u toj stvari ne treba zasjeniti činjenicu da pregovori s Turskom dobro napreduju.

Švedski ministar: Jedinstvo sačuvano
Kristersson je, govoreći o prioritetima švedskog predsjedanja Vijećem EU, rekao da je prvi i najvažniji prioritet nastaviti podršku Ukrajini, u vojnom, finansijskom, humanitarnom smislu koliko god bude trebalo i da je pritom ključno zadržati jedinstvo unutar EU. Kristersson je rekao da je pobjeda Ukrajine u ratu protiv ruske agresije egzistencijalno pitanje i za EU i za Ukrajinu.

Švedski ministar obrane Tobias Billstrom rekao je da je to jedinstvo sačuvano unatoč stalnim nastojanjima Rusije da ga razbije.

– Uprkos stalnim pokušajima Rusije da podijeli dvije strane Atlantika i izazove razdor unutar EU, jedinstvo je ostalo sačuvano – rekao je Billstrom.

Švedska je 1. januara od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU. U programu svoga predsjedanja, pod sloganom “Zelenije, sigurnije i slobodnije”, švedska je vlada odredila četiri prioriteta, a to su: sigurnost i jedinstvo, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, demokratske vrijednosti i vladavina prava.

(dnevniavaz)