Trudnica (27) umrla u mukama, liječnica dobila otkaz: Rekli joj da je plod mrtav i dali lijek za smirenje

Crna hronika

Uprava bolnice u rumunjskom Botošaniju, u kojoj je preminula mlada trudnica Aleksandra Ivanov, odlučila je otpustiti liječnicu Marijanu Pitrop, koja je kobne noći kada je Aleksandra došla u bolnicu zbog nesnosnih bolova i krvarenja bila dežurna.

Odluka o prekidu radnog odnosa donesena je na zahtjev stegovne komisije, a nakon što je zaključeno da liječnica nije ispunjavala svoje liječničke obveze, piše Agerpres.

“Prije dva mjeseca disciplinsko povjerenstvo pokrenulo je istragu o smrti Aleksandre Ivanov. Tijekom istrage ispitano je medicinsko osoblje koje je bilo u smjeni 18. kolovoza 2023. godine, a sukladno izvješću povjerenstva, riječ je o aktivnosti medicinskog osoblja, točnije tri osobe – medicinske sestre, tehničara i dežurnog liječnika. Što se tiče tehničara neće se sankcionirati, medicinskoj sestri bit će umanjena plaća za razdoblje od tri mjeseca, a u slučaju dežurnog liječnika, disciplinska komisija dala je prijedlog za otkaz ugovora o radu”, rekla je ravnateljica bolnice Monika Adashkalitei.

Protiv liječnice je pokrenuta i istraga za ubojstvo iz nehaja, a čeka se dalje postupanje tužiteljstva i drugih nadležnih organa.

Podsjetimo, Aleksandra, koja je bila trudna 13 tjedana, u bolnicu je primljena 17. kolovoza u večernjim satima zbog jakih bolova u trbuhu i krvarenja. Na prijemu je ustanovljeno da ima visok tlak, da je anemična te da beba više nema pulsa.

Iza ponoći su je stavili na infuziju i dali joj sedativ, a nitko nije reagirao na njezine pozive liječnici koja vodi trudnoću i dežurnom liječniku da hitno napravi kiretažu jer više nije mogla izdržati bolove, niti bilo tko da je posjeti.

Ujutro 18. kolovoza, nešto iza 7 sati, pronađena je bez znakova života, a krv joj je curila iz nosa i usta. Unatoč reanimaciji, smrt je konstatirana u 8:20 sati. Obdukcija je pokazala da je umrla od plućne embolije i srčanog zastoja zbog infekcije izazvane smrću fetusa.