Sa američkog izvještaja skinuta oznaka “povjerljivo”: Rat u Ukrajini koštao Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika

Svijet

To je skoro 90 posto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obavještajnim podacima

Rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, piše to u američkom obavještajnom izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka “povjerljivo”.

To je skoro 90 posto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obavještajnim podacima.

Procijenjeno je da je modernizacija ruske vojske unazađena za 18 godina zbog gubitaka u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Iz Ruske ambasade u Wašingtonu i ruskog Ministarstva odbrane nisu željeli komentarisati izvještaj.

Ruski zvaničnici su i ranije tvrdili kako su zapadne procjene njihovih žrtava potpuno pretjerane i da se uvijek potcjenjuju ukrajinski gubici.

Prema podacima iz obavještajne zajednice, u izvještaju se navodi kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja. Od tada, 315.000 njih je poginulo ili ranjeno.

– Također, ruska vojska je ostala bez 1.300 oklopnih vozila na bojnom polju i morala da ojača svoje snage tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih – navodi izvor, prenosi “Glas Amerike”.

Što se gubitaka Ukrajine tiče, njih Kijev tretira kao državnu tajnu, a zvaničnici navode kako bi njihovo otkrivanje nanijelo štetu ukrajinskim ratnim naporima.

“New York Times” je u avgustu objavio da je ukrajinski broj žrtava blizu 70.000.

Historičar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko su prošlog mjeseca naveli da je projekat “Knjiga sjećanja” potvrdio da je do sada poginulo 24.500 ukrajinskih vojnika i civila, ali brojka je znatno veća, prenosi “Glas Amerike”.