Američka ambasada: Dodik nije opasan samo po stabilnost BiH nego i cijelog Balkana

Region

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini reagovala je nakon što je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponovo zaprijetio da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost i kazali da je takva retorika razlog što se nalazi pod sankcijama SAD-a.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske i opasne, ne samo za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, već i za stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana”, poručili su iz ambasade.


Naveli su da upravo ovakve izjave i Dodikovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države Bosne i Hercegovine razlog zašto je Dodik pod američkim sankcijama.

“Ne postoji pravo prema Ustavu Bosne i Hercegovine da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odcijepi. Zablude gospodina Dodika opasno su skretanje s mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju”, navodi se u reakciji.

Zaključuju da su Sjedinjene Američke države uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo Milorad Dodik je u intervjuu za hrvatski Nacional kazao da će Republiku Srpsku priznati 15 država, a da će se Hrvatska protiviti ali u konačnici prihvatiti novu realnost.

Izvor: Klix.ba