Zelenski: Ukrajina je spremna nastaviti izvoz žitarica bez Rusije

Crna hronika

Volodimir Zelenski je rekao da se “60 posto količine” izvozi u Afriku i u Aziju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jučer da je Kijev spreman nastaviti izvoz žitarica preko Crnog mora, uprkos najavi Moskve da se povlači iz sporazuma o izvozu.

– I bez Rusije treba učiniti sve kako bismo se mogli koristiti tim koridorom (za izvoz) na Crnom moru. Ne bojimo se – rekao je Zelenski, prenio je na Facebooku njegov glasnogovornik Serhij Nikiforov.

Funkcioniranje prehrambenog koridora
Zelenski je u svom svakodnevnom obraćanju tokom večeri dodao da je poslao “službeni dopis turskom predsjedniku Erdoanu i UN-ovu generalnom sekretaru Antoniju Guterešu u kojem im je predložio nastavak” izvoza.

– Ukrajina, UN i Turska mogu zajednički osigurati funkcioniranje prehrambenog koridora i pregled brodova – rekao je.

Po njegovim riječima, gotovo 33 miliona tona ukrajinskih prehrambenih proizvoda izvezeno je u 45 zemalja u okviru ugovora koji su u septembru 2022. potpisale Ukrajina i Rusija pod pokroviteljstvom Turske i UN-a.

Problemi u izvozu
Moskva je jučer “de facto” proglasila kraj tog ugovora važnog za opskrbu svijeta hranom, nekoliko sati nakon noćnog napada ukrajinske vojske pomorskim dronovima na Krimski most, stratešku infrastrukturu.

Rusija kritikuje probleme u izvozu svoje hrane i gnojiva zbog sankcija. Uz to optužuje bogate zemlje da izvlače korist iz najvećeg dijela ukrajinskog izvoza namijenjenog zemljama u razvoju.

Volodimir Zelenski je, naprotiv, rekao da se “60 posto količine” izvozi u Afriku i u Aziju. UN-ovi podaci pokazuju da su najviše koristi od ukrajinskih isporuka imale Kina, Španija i Turska.