Vučić: Situacija u BiH će uskoro biti mnogo ozbiljnija i teža

Region

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija učinila sve da deeskalira sukob na sjeveru Kosova (Anadolija)

Predsjednik Srbije vjeruje da će situacija u bh. entitetu Republika Srpska i u državi Bosni i Hercegovini biti mnogo teža ‘posle 12, posle 13.’ [jula], ali to nije obrazložio.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako vjeruje da će situacija u bh. entitetu Republika Srpska i u državi Bosni i Hercegovini biti mnogo ozbiljnija i teža “posle 12, posle 13.” [jula], no nije želio govoriti o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Nije obrazložio zašto je spomenuo “posle 12, posle 13”, ali je moguće da je mislio da se nešto može značajno odlučiti na Samitu NATO-a 11. i 12. jula u Vilniusu, Litavnija.

Na konferenciji za novinare u Beogradu je rekao da se Srbija “ne sprema ni za kakve ratove” i da je “učinila sve da deeskalira sukob [na sjeveru Kosova], ali je spremna da sačuva i živote svog naroda, i svoju zemlju”.

Kazao je kako će sljedeće sedmice potpisati odluku o zabrani izvoza svakog oružja, oruđa ili municije, jer “sve mora da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju”, prenosi Beta.

‘Rat ne zavisi samo od nas’
Rekao je da to ne znači da se Srbija sprema za rat, jer je učinila sve za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, ali da “to ne zavisi samo od nas”.

Vučić je, govoreći o toj temi, dodao da Srbija ima dovoljno zaliha goriva, kao i da je Vojska Srbije “100 posto popunjena hranom i gorivom“.

Ocijenio je da se zemlje Kvinte, zajedno s Kosovom, nadaju da se “u tišini reši problem Srba na severu Kosova, tako da ih tamo više ne bude“.

“Kvinta drži pod kontrolom sve procese, od EULEX-a, do NATO-a i svega drugog. To je pet najmoćniji zapadnih zemlja – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija. Oni puštaju, ispituju gde su živci Beograda i Srbije, pa da urade svi zajedno što više posla“, kazao je Vučić.

IZVOR: AGENCIJE