Vučić i Lajčak razgovarali o smirivanju tenzija na sjeveru Kosova

Region

Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažira po svim tim pitanjima, napisao je Vučić

Posebni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarali su danas u Beogradu o načinima za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i primjeni ranije postignutih sporazuma.

Vučić je tom prilikom istaknuo da su Srbi na Kosovu “izloženi najžešćoj torturi i progonu u posljednjih 15 godina”.

– Ponovio sam zahtjeve za poštovanje njihovih prava i sigurnost. Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažira po svim tim pitanjima – napisao je srbijanski predsjednik na Instagramu.

Lajčakova posjeta Beogradu dolazi nakon posjete Prištini gdje je jučer razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani.

Kosovski premijer je u srijedu kazao da se slaže oko zahtjeva međunarodne zajednice o održavanju novih izbora na sjeveru gdje Srbi čine većinu, ali je dodao kako se mora osigurati fer i slobodna kampanja bez prijetnji i ponovnog bojkota sa slabim odzivom.

Nove napetosti na sjeveru Kosova nastale su krajem maja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora. Na izborima koji su održani u četiri općine na sjeveru Kosova izlaznost je bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi bojkotirali.Lajčak je u utorak u Prištini kazao kako EU ima spremne sankcije i za Srbiju ako zemlje članice odluče da se ne ponaša u skladu sa zahtjevima.

– EU je jasno dala do znanja da ima spremne sankcije. Isto vrijedi i za Srbiju i primjenjivat će se ako zemlje članice odluče da se ne ponaša u skladu sa zahtjevima EU. To je odluka država članica. Moja želja nije da imamo mjere za Kosovo i Srbiju. Moja je želja da nema mjera, nego da imamo obje strane na sastanku u Briselu o tome kako će provoditi dogovore – zaključio je Lajčak, prenose Reporteri.

Evropska unija uvela je sankcije Kosovu nakon nemira u sjevernom djelu te zemlje kada je u sukobima povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika. Nakon toga srbijanske snage uhapsile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.