Napad u Bosanskoj Krupi: Pas izgrizao starijeg muškarca

Crna hronika

Iz policije su naveli kako će protiv vlasnika biti poduzete zakonom propisane mjere

Na lokalitetu naselja Mahmića Selo, nadomak Bosanske Krupe, vlasnički pas se otrgnuo s lanca i ugrizao 61-godišnjeg muškarca.

Prema informacijama iz policije, pas je u vlasništvu K.S., koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Sloveniji i u trenutku događaja nije boravio u Bosanskoj Krupi, pišu Nezavisne novine. Muškarac je u ovom napadu pretrpio nekoliko ugriza po nogama, a pošto je zbrinut u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi, upućen je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Poduzimanje mjera
Iz policije su naveli kako će protiv vlasnika biti poduzete zakonom propisane mjere.

Situacija po pitanju pasa lutalica u Bosanskoj Krupi kulminirala je posljednjih mjeseci kada je došlo do više napada čopora ovih životinja na ljude, pa je tako zabilježen i napad na 12-godišnjeg dječaka, te majku s bebom.

O ovoj temi zasjedalo je i Gradsko vijeće, te donijelo nekoliko zaključaka. Od građana je zatraženo da svoje pse, ukoliko se nalaze na javnim površinama, čipuju i upišu u važeći registar pasa ili će se u suprotnom oni smatrati napuštenim životinjama.

Gradonačelnik i gradske službe zaduženi su da pripreme izmjene zakona i odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području Bosanske Krupe, kako bi se zabranilo njihovo hranjene na javim površinama i za to utvrdile kaznene odredbe.

Policijski punktovi
Od Policijske stanice Bosanska Krupa traži se da postavi policijske punktove na ulazu u ovaj grad kako bi se spriječio dovoz napuštenih i izgubljenih pasa s područja drugih općina i gradova.

Jedan od zaključaka je i da se uputi inicijativa Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem izmjene i dopune Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kako bi se više slobode u rješavanju ovih problema prepustilo jedinicama lokalne samouprave.

Od izvršne vlasti je također zatraženo da utvrdi mjere i radnje kako bi se ovaj problem napokon započeo rješavati. Broj pasa na ulicama ovoga grada značajno se povećao poslednjih mjeseci, a u Bosanskoj Krupi ne postoji sklonište za napuštene životinje gdje bi se oni eventualno mogli smjestiti. Istovjetne probleme poput Bosanske Krupe, kada je riječ o psima lutalicama, dijele i svi drugi gradovi i općine na području Unsko-sanskog kantona.