POPLAVE U SRBIJI, VANREDNO STANJE U 42 GRADA I OPŠTINE Voda odnela most kod Kraljeva, izlile se Lepenica i Bjelica, srne u Futogu “plivaju” poljem (VIDEO)

Crna hronika

Obilne padavine koje su zadesile Srbiju dovele su do izlivanja reka i potoka, pa je zbog poplava vanredna situacija proglašena u 37 gradova i opština. Reka je odnela most u Adranima kod Kraljeva pa je saobraćaj na Ibarskoj magistrali prema Čačku u prekidu. Leva obala Zapadne Morave kod Trstenika, sela Mijajlovac, Milutovac, Selište, Velika Drenova su pogođena bujicama. Mijajlovačka i Riljačka reka su se izlile, ali i brojne druge rečice u ovom kraju.

Opštinski Štab za vanredne situacije u toku dana proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji čitave opštine Lučani.

Kiša i dalje ne prestaje da pada na teritoriji čitavog Dragačeva gde je do jutros vanredna situacija bila na snazi u 17 mesnih zajednica.

13.45 MUP izdao uputstvo o ponašanju tokom poplava
Zbog obilnih padavina u Srbiji je na snazi vanredna situacija u 42 grada i opštine, a Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašanju u takvim situacijama i da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

– Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na viče spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu – navodi se na Instagram profilu MUP-a.

Ukoliko je evakuacija neophodna, kako se navodi, potrebno je da građani uzmu pripremljene nužne stvari, po mogućstvu organizovano i da napuste domaćinstvo i da se sklone na sigurno, kao i da sarađuju sa spasilačkim ekipama.

13.30 U Kragujevcu domaćinstva pod vodom, evakuisano 14 osoba
U Kragujevcu su sinoć usled obilnih padavina, a zbog zagušenja kišne kanalizacije i izlivanja Lepenice u Palilulama, bile poplavljene mnogobrojne ulice, oko 100 kuća i dvorišta, a evakuisano je petnaestak građana, među kojima i jedno dete.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, Zoran Kočović, apeluje na građane da ukoliko su im poplavljeni objekti ili ugroženih životi usled nevremena odmah pozovu Sektor za vanredne situacije i vatrogasce-spasioce na broj telefona 034/193 i Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova na broj telefona 034/1985, piše portal InfoK