Na Savi rade i koplja i sjekire: Prijete im, pale automobile, pucaju u pse…

Region

Kada zataji država, onda je običnom čovjeku glava u torbi. Odbornici su, na drugoj strani, debelo zaštićeni i sigurni, dobro su plaćeni i nagrađeni, i pritom ako pređu u većinu, dobijaju najmanje još trećinu.

ŠTA JE SLJEDEĆE?
A kad je većina komotna, onda je i uljuljkana i samozadovoljna.

Spontano su se minulog vikenda okupili sportski ribolovci iz Gradiške, potpomognuti kolegama iz Laktaša i Banje Luke da daju podršku Strahinji Jurišiću, hrabrom predsjedniku Amura i vođi ribočuvara. Poveli su prije mjesec snažnu akciju u borbi protiv sve jačeg krivolova. Kilometri pronađenih i oduzetih ribarskih mreža, mnoštvo bubnjeva i ostalog alata nisu ni približno zainteresovali javnost, a ni poslenike javne riječi koliko nedavno paljenje porodičnog automobila Dacia Duster, i to u dvorištu porodične kuće Jurišića. U najgore vrijeme, sat prije ponoći.

Rade Kelečević, sportski ribolovac iz Laktaša, pecanjem se bavi iz invalidskih kolica. Pecanje mu mnogo znači. I reprezentativac je naše zemlje na velikim takmičenjima, pa tako ima i ogromno iskustvo.

Nedopustivo je da Jurišić i njegove kolege dobijaju prijetnje, da bivaju napadnuti, oštećuju im se automobili, čak ima i tužbi od onih koje treba sankcionisati. Paljenje automobila u njegovom dvorištu je za svaku osudu. Prešli smo crvenu liniju i ne znamo šta je slijedeće, da li će kriminalci nekoga od nas i ubiti, zapitao se Kelečević, naglašavajući da se ribočuvarska služba ne treba fizički suočavati ni sa kim.

Predsjednik SRD-a Vrbas iz Laktaša Predrag Ostojić kaže da su ribokradice objavile rat sportskim ribolovcima i da on ne smije biti izgubljen. Smatra da je Sava majka svih voda, te ako kriminalci pobijede, neće biti ribe ni na Uni, Vrbasu, Bosni ni Drini.

Sava je specifična, jer se radi o pograničnoj oblasti, prelamaju se nadležnosti, Ministarstvo poljoprivrede RS-a izdaje ribolovnim društvima vode na korištenje. Nažalost, ribočuvarske službe nemaju dovoljno ni ovlaštenja ni ljudstva, nemaju ni podršku od lokalnih zajednica, ministarstava i uopšte republičkih organa. Minut je do dvanaest, tražimo konkretne podrške ili se nećemo baviti ovim poslom, poručuje Ostojić.

Koliko su ribokradice brutalne u svojim namjerama da im niko ne talasa vodu i ne dira mreže, govori Dragan Petrušić, predsjednik SRD-a Banja Luka. Došao je da pomogne gradiškim kolegama u borbi protiv krivolova i doživio dva napada. Srećom, bez posljedica.

Našli smo i izvadili punu prikolicu mreža, dužina im je kilometarska. U dva dana sam ovdje dva puta napadnut. Sjekirom i metalnim čekićem. Napao me čovjek koji je postavljao mreže i mi smo ga spriječili. Policija je po zakonu dužna da pomaže ribočuvarskoj službi, a to ovdje nije slučaj. Iznenadila me blaga reakcija policije, rekao je Petrušić.

PLEMENITA MISIJA
Strahinja Jurišić, kome je prošle sedmice zapaljen automobil, tvrdi da je dobio mnoštvo uvreda i prijetnji i da je sve prijavio policiji. Policija je, tvrdi Jurišić, svaki put reagovala, izlazila na teren, privodila te ljude, ali i puštala, a napadi se nastavljaju. I to ne obični, već brutalni i neobični.

Napadali su me mačetama, kopljem, sjekirama, čekićem, ali i uvredama direktnim verbalnim prijetnjama i posrednim preko drugih lica. Nisu me zaplašili, ali moja porodica se ne osjeća sigurnom. Hvala istinskim ribolovcima, mojim prijateljima, na podršci, tražimo da i država i njeni organi i institucije rade konkretno i brzo, da se samo poštuju zakoni i ništa više. Sve je, srećom, završeno bez težih posljedica, bez žrtava, rekao je Strahinja Jurišić.

SRD Amur dobio je na koncesiju vode na korištenje. Omasovili su članstvo, očistili mnoge majdane, poribili ih i uveli reda u ovu djelatnost. Na Savi se ponose ribolovnom stazom, koja je po mnogima najljepša u Evropi. Daju i reprezentativce koji uspješno brane boje BiH na evropskim i svjetskim takmičenjima. Krenuli su i odlučno da od mreža i krivolova očiste 50 kilometra toka Save, koliko im pripada. Ali, država nije bila odlučna da podrži sportske ribolovce u plemenitoj misiji. Zbog toga, a to će najvjerovatnije dokazati i istraga koja je u toku, oštećuju se i pale automobili ribočuvara, puca se u pse, napada srednjovjekovnim oružjem, mačetama i kopljima. Po maćehinskom odnosu države i jesmo u srednjem vijeku. Na Savi je pucanje zamijenilo pecanje.

Foto:Oslobođenje