MANČESTER SITI OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA PRVI PUT U ISTORIJI! Građani slomili Inter u spektakularnom finalu, Rodri je Gvardiolin heroj

Sport

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Ligu šampiona prvi put u klupskoj istoriji pošto su u finalu pobedili Inter rezultatom 1:0.

Heroj Pepa Gvardiole i “građana” je Rodri koji je postigao jedini gol na utakmici. Nakon dve titule sa Barselonom, španski stručnjak je kao trener došao do trećeg “ušatog trofeja”, a utakmica u Istanbulu biće upamćena kao četvrto uzastopno finale Lige šampiona koje je završeno rezultatom 1:0.

Finale Lige šampiona, Mančester siti – Inter 1:0

Stadion: Ataturk olimpijski stadion.

Gledalaca: 71.412.

Strelci: Rodri 68′

Sudije: Simon Marčinjak (Poljska), Pavel Sokolnicki (Poljska), Tomaš Listkevič (Polsjka), Ištvan Kovač (Rumunija). U VAR sobi: Tomaš Kvjatkovski (Poljska), Bartoš Frankovski (Poljska), Marko Fric (Nemačka)

Mančester siti: Ederson – Ake, Dijaš, Akanji – Stouns (od 82. Voker), Rodri, Gundogan, Griliš, De Brujne (od 35. Foden), Silva – Haland. Trener: Pep Gvardiola.

Inter: Onana – Aćerbi, Bastoni (od 76. Belanova), Darmijan (od 86. Dambrozijo) – Damfriz (od 76. Gosens), Barela, Čalhanoglu (od 86. Mhtarijan), Brozović, Dimarko – Martinez, Džeko (od 56. Lukaku). Trener: Simone Inzagi.

Verovatno je bilo i očekivano da utakmicu “otvori” Erling Haland. Nismo puno videli od njega u prvom polurvemenu, ali je u trećem minutu imao prvu priliku. Šutirao je preko gola, nakon čega je sudija Marčinjak dosudio ofsajd.

Upravo je sudija izazvao puno pažnje svojim kriterijumom tokom ovog finala. Pustio je jake duele, pa su se tokom meča fudbaleri i navijači oba tima više puta bunili zbog nedosuđenih prekršaja.

Zbog povrede je Kevin de Brujne morao da napusti igru već u prvom poluvremenu, međutim, neutralnim gledaocima se i te kako svideo takav stil suđenja.

Sve je prštalo od snažnih duela, zaista se vodila velika borba, a Siti je u drugo poluvreme ušao znatno agresivnije i ofanzivnije, ali nisu napravili pravu šansu sve do 68. minuta kada je Rodri doneo veliku radost.

Bernardo Silva je poslao povratno dodavanje, lopta je pogodila defanzivca Intera, nakon čega su “građani” tražili penal, međutim, lopta je išla prema vezisti koji je udarcem iz prve poslao loptu u gol Onane koji nije imao vremena da reaguje.

U narednih nekoliko minuta Inter je napravio velike šanse, ali ih nije iskoristio, a tragičar je postao Romelu Lukaku koji je u 89. minutu imao veliku priliku.

Šutirao je nakon povratnog dodavanja Gosensa glavom sa peterca. Bio je potpuno sam i imao je praznu stranu gola, ali je loptu poslao blizu Edersona koji je sprečio pogodak.

Trudio se Inter da taktikom “na sve ili ništa” uzvrati udarac Sitiju, međutim, osim pomenutih situacija i šanse u 95. minutu kada je i golman Onana završio u šesnaestercu, nisu uspeli da ozbiljnije prete.

Inter jeste pružio odličan otpor, možda i bolji nego što su mnogi očekivali, ali Siti je na kraju dokazao da je zasluženo bio favorit.

Mančester siti – Inter 1:0 (Rodri 68′)