NAPETO! KFOR nasilno rasterivao građane, tzv. kosovska policija pucala, trojica Srba ranjena u Zvečanu

Region

Pred Srbe koji većinski žive i rade u četiri opštine na severu Kosova i Metohije specijalne snage kosovske policije postavile su juče opremu za razbijanje demonstracija i bodljikavu žicu.

Dva zahteva

Najnapetije je bilo u Zvečanu, gde je, kako javlja Kosovo onlajn, kosovska policija hicima iz vatrenog oružja ranila trojicu Srba, od kojih jednog teško i za njegov život se bore lekari. Bačeni su suzavac i 30 šok-bombi, a sa prozora zgrade Opštine kosovski policajci snajperom su nišanili okupljene Srbe!

Pripadnici Kfora koji su razgovarali s predstavnicima Srpske liste u Zvečanu tražili su da se okupljeni građani raziđu i zapretio da će u suprotnom Kfor preduzeti akciju kako bi ih sam udaljio. Predsednik Srpske liste Goran Rakić odgovorio je da se ispred opštine u Zvečanu nalazi nenaoružani narod i da će im se pridružiti žene i deca. Rakić je rekao da okupljeni narod ima dva zahteva: da nelegitimni gradonačelnici odu i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

– Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice, i ostaćemo ovde. Oni koji su nepoželjni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete – poručio je Rakić, dok je masa uzvikivala „idite, idite“ i „ovo je Srbija“.

Specijalne policijske snage juče su bile raspoređene na svim većim raskrsnicama na severu KiM, a u Leposaviću je bila razvučena bodljikava žica oko zgrade opštine. Zbog situacije posle nelegitimnih izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, na severu KiM od juče ni škole ne rade. Srbi u Leposaviću doneli su i svoje ozvučenje, pa su u jednom trenutku zaigrali kolo ispred pripadnika Kfora i zapevali kosovske pesme, a specijalcima su posvetili pesmu Ferida Avdića „Izađi, mala“.

Zbog sve napetije situacije, u Zvečan je po podne stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova, koji je razgovarao s bivšim gradonačelnikom Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.