Znanstvenici su zlatnu ribicu naučili da vozi: Da, dobro ste pročitali, a evo kako su to uspjeli

Svijet Zanimljivosti

Prethodna istraživanja su pokazala da neke životinje imaju iznenađujuće vještine.

Tim istraživača sa Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu naučio je zlatnu ribicu da upravlja malenim kopnenim vozilom. U svom radu objavljenom u časopisu Behavioral Brain Research grupa opisuje vozilo, kako su ribe učene da ga koriste i navigacijske vještine koje su pokazale.

Prethodna istraživanja su pokazala da neke životinje imaju iznenađujuće vještine – štakori, na primjer, ne samo da su sposobni voziti se u malim automobilima za štakore, već ih mogu koristiti da dođu do željenog odredišta. U ovom novom pokušaju, istraživači su otkrili da zlatne ribice imaju slične sposobnosti.

Nevjerojatno otkriće

Rad tima u Izraelu bio je način da se nauči više o navigacijskim vještinama općenito. Točnije, htjeli su znati mogu li zlatne ribice, kao i druga bića, koristiti metodologiju prijenosa domene kojom stvorenje primjenjuje jedan skup navigacijskih vještina u više okruženja.

Kako bi to otkrili, napravili su vozilo koje upravlja ribom (FOV): mali akvarij s ribom montiran na okvir s kotačima. Tim je također opremio FOV s kamerom postavljenom na stup, procesorom i LIDAR sustavom usmjerenim prema dolje prema ribi u akvariju.

LIDAR i kamera korišteni su kako bi se odredilo gdje se riba nalazi u svom akvariju i njezinu orijentaciju, te gdje se akvarij nalazi u odnosu na okolinu. Procesor je koristio podatke kako bi odlučio u kojem smjeru pomaknuti vidno polje. Kad bi se testna riba usmjerila prema meti, vidno polje bi krenulo u tom smjeru.

Evo i kako

Istraživači su potom dopustili ribama da vijugaju u svojim malim akvarijima nasumično i da zabilježe utjecaj svojih radnji na kretanje vidnog polja. Zatim su dodali mete za ribu — ako bi dosegnuli jednu od njih, riba bi odmah dobila nagradu, odnosno hranu.

Tijekom vremena, istraživači su otkrili da su ribe shvatile da njihove radnje mogu utjecati na kretanje vidnog polja na željene načine, što ih dovodi do ukusne nagrade. Zatim je tim promijenio okruženje—ribice su vozile svoj mali vidokrug okolo unutarnje i vanjske arene, mijenjajući mete i prepreke. Otkrili su da riba nema problema s prilagodbom; vozili su ravno po svoju nagradu, pokazujući svoju sposobnost korištenja vidnog polja za navigaciju do željenih lokacija.