Otac pretukao sina (11) na smrt, pa lagao da je dete palo sa drveta: Sudija nije pao na njegovu odbranu

Svijet

Majkl Harison (41) osuđen je na najmanje 21 godinu zatvora zbog ubistva svog sina Majkija, koji je tragično preminuo 18. juna prošle godine. On je na smrt pretukao svog 11-godišnjeg sina, a zatim je lagao o tome, tvrdeći da je dete palo sa drveta.

Nakon što je napao dete, Harison ga je stavio u svoj kombi i odvezao u park Šipli, u mestu Hinor u Velikoj Britaniji, pa zatim pozvao hitnu pomoć, rekavši da je mali Majki pao sa drveta dok su se igrali žmurke, piše “Mirror”.

Zatim je u očajničkom pokušaju probao da prikrije tragove.

Harison je na izricanju prssdue nosio majicu sa natpisom “porodica”. Osuđen na mnajmanje 21 godinu zatvora.

Sud je čuo kako je Harison “poludeo” i nasmrt pretukao svog sina, više puta ga udarajući pesnicom u telo, pa čak i nanevši ranu na jetri deteta.

Tragično, Majki je možda i preživeo, rečeno je sudu, da je dobio hitno medicinsku pomoć.

Osuđujući Harisona za ubistvo sina Majkija, sudija Šon Smit rekao je da je optuženi lagao o ubistvu i odveo žrtvu u park kao deo pokušaja zataškavanja.

DerbyshireLive je izvestio da je sudija rekao 41-godišnjaku: “U subotu, 18. juna 2022, u 18 minuta posle jedan, krenuli ste u šaradu isključivo namenjenu da se zaštitite. To je bilo zato što ste napali svog 11-godišnjeg sina Majkija. Udarali ste ga i udarali mnogo puta. Bar je jedan od tih udaraca bio je toliko jak da mu je razderao jetru. Umesto da se suočite s onim što ste uradili, pozvali ste hitnu pomoć da prijavite da je Majki pao sa drveta. Ono što ste uradili tog jutra okončalo je život malog dečaka i ispraznilo živote mnogih drugih.”

Kako je izneto tokom suđenja, Harison je započeo zataškavanje počeo u parku, gde je pozvao hitnu pomoć i odmah slagao.

Ceo njegov izveštaj o incidentu na sudu je opisan kao “potpuna fikcija”.

Kada su hitne službe stigle u park, zatekle su Majkija kako sedi na suvozačevom sedištu Harisonovog kombija.

Piter Džojs, tužilac, rekao je da je Majki imao problema sa disanjem i da je hitno prebačen u bolnicu, gde je nažalost preminuo nešto više od sat vremena kasnije.

Tužilac je rekao: “Optuženi je rekao da je bio u provodu sa Majkijem u parku Šipli i da su se igrali žmurke. Optuženi je rekao da nije video Majkija da se penje na drvo, ali da ga je čuo kako pada. Ceo ovaj izveštaj o padu bila potpuna fikcija. Ovo je okrivljeni izmislio da bi prikrio činjenicu da je sam smrtno povredio sina i pokušao da prikrije svoje postupke tako što ga je odveo u park. Okrivljeni je na sve načine pokušao da prikrije šta se dogodilo, bungalov u kojem su živeli su 30. juna posetili istražitelji mesta zločina, svi prozori su bili otvoreni i iz kuće je odnet skoro svaki predmet koji bi se očekivao da se nađe u kući. Brojilo je nedostajalo i nije bilo struje do prostorija”.

Tužilac je rekao da je početna obdukcija pronašla veliki broj modrica i ogrebotina “nedavnog porekla”, kao i razderotine na Majkijevoj jetri.

Rekao je: “Razderotina je izazvala značajno krvarenje, bilo je jedan i po litar krvi u Majkijevom stomaku. Drugi pregled je zaključio da je došlo do “višestruke traume tupim predmetom i povreda lica, glave, ruku, leđa i vrata”.

Tužilac je dodao: “Zaključak je da povrede nisu objašnjene jednim padom, već je imao više povreda tupim predmetima na više delova tela.”

Uzrok smrti je naveden kao razderotina na jetri uzrokovana višestrukim tupim povredama.

Tužilac je rekao da je stručnjak pedijatar, koji je takođe doveden da svedoči, zaključio da je Majki “mogao da preživi da je dobio hitno lečenje”.

Sudija Smit je rekao da Majki “nije umro odmah” i da je “razvio sve jači bol i mučninu pre smrti”.

Harison, koji je u to vreme živeo u Hinoru, izjasnio se krivim za ubistvo na saslušanju 3. aprila u istom sudu.

U izjavi o udaranju žrtve, koju je sudu pročitao sudija Smit, navodi se kako je Majki “voleo da peva i da ređa plišane igračke u svojoj sobi”.

Pisalo je: “Majki je bio poseban, lep i kreativan.”

Vanesa Maršal, Harisonov branilac, rekla je da je to što njen klijent nije mogao da pozove hitnu pomoć ili odveze Majkija u bolnicu uprkos tome što je njegovom sinu potrebna hitna pomoć, #neoprostivo”.

Rekla je i da je Harisona kidnapovala i “teško izbola” banda 2006. godine i da je iznajmio dom u Hinoru gde su, u vreme kada je Majki umro, živeli pod lažnim imenom kako bi ih zaštitio.

Nakon izricanja presude, u ispadu sa optuženičke klupe, ubica je pružio svoju majicu ka klupi za novinare i rekao: “Uvek ću voleti svoju porodicu, šta god da kažete i koju god verziju događaja da objavite.”

(Telegraf.rs)