Sinu Ibrahima Hadžibajrića i ostalima određen pritvor

politika Region

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i pranja novca u velikim iznosima, a razotkrile su ih Sky poruke

Uhapšenima u akciji “Start”, koji su sprovedeni u državno tužilaštvo određen je jednomjesečni pritvor.

Riječ je o uhapšenim Elmedinu Karišiku (vlasniku Plaze), Mehmedu Dediću (vlasniku kompanije “Arijans” Sarajevo), Seidu Hadžibajriću (sinu Ibrahima Hadžibajrića) i Emini Rogo.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i pranja novca u velikim iznosima, a razotkrile su ih Sky poruke.

Inače, operativno-taktička akcija Start koju su realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije.

Aktivnostima koje su koordinirali postupajući tužioci, obuhvaćeno je više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima, saopćeno je danas iz MUP-a Kantona Sarajevo.

U pomenutoj akciji uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i sekretarka Alma Destanović.

No, oni su predati u nadležnost Tužilaštva KS i njih terete kantonalni tužioci.