Štetnosti solarijuma: Višestruko povećava rizik od nastanka karcinoma

Region Zanimljivosti

Iako je poznato koliko je solarijum štetan po zdravlje ljudi, korišćenje solarijuma, posebno među mlađom populacijom i dalje je popularno. Sunčanje u solarijumu je zabranjeno za mlađe od 18 godina još 2009. godine, ali se ova zabrana, navode stručnjaci, ne poštuje.

Zbog toga je danas na konferenciji posvećenoj borbi protiv melanoma rečeno da je predata inicijativa za zabranu solarijuma.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je danas na konferenciji da je zadatak preventivnih ustanova dvostruk; prvo da govore o faktorima rizika koji dovode do melanoma, a drugo da rizičnim grupama objasni delovanje ultraljubičastih zraka, zaštite od sunca i loših navika.

– Često zaboravljamo na preventivu i na samopregled i prvo sami treba da prepoznamo da nešto nije u redu, da to bude prvi signal posle kog ćemo otići kod izabranog lekara – objasnila je Jovanović.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je da je UPOOM inicijativu za ukidanje solarijuma lane predao ministarki zdravlja Danici Grujičić.

– U pitanju je zabrana korišćenja solarijuma u kozmetičkim salonima, ako bismo to imalu, u kratkom vremenu bismo mogli da napravimo jaku kampanju jer se zabrana za maloletna lica ne poštuje. Osim zabrane, insistiraćemo i na kontroli sprovođenja te odluke – istakao je Pilipović.

Solarijum je aparat za sunčanje koji koristi UV zrake, kako bi koža postala tamnija. Opremljen je svetlosnim lampama koje oslobađaju koncentrovane veštačke ultraljubičaste (UV) zrake.

Na temu štetnosti solarijuma po zdravlje za naš portal govorili su prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanoma u Srbiji i potpredsednik Udruženja dermatoveneologa Srbije i dermatolog Nevenka Dokmanović.

Prema rečima dr Tiodorović procenjuje se da se više od 700 novih slučajeva melanoma dijagnostikuje na godišnjem nivou u našoj zemlji, ali da taj broj nije konačan.

– U posmatranom desetogodišnjem periodu registrovan je porast stope incidencije od melanoma kod oba pola. Procenjuje se da se više od 700 novih slučajeva melanoma dijagnostikuje godišnje, međutim, ovaj broj nije konačan s obzirom na to da beležimo značajan porast melanoma u svakodnevno ambulantnom radu, ne samo kod starije populacije, već i kod mlađih. Melanom se najčešće javlja u uzrastu od 50 do 60 godina starosti, ali se može videti i kod mlađih osoba. Svuda u svetu, a nažalost i kod nas, povećava se broj melanoma u ranijem dobu, od 18. do 29. godine, uz sporadične slučajeve i u pedijatrijskoj populaciji – rekla je profesorka Danica Tiodorović.

Dermatolog Nevenka Dokmanović je naglasila da, čak i oni ljudi koji idu samo nekoliko puta u solarijum, višestruko povećavaju rizik od nastanka karcinoma kože.

– Postoje istraživanja koja pokazuju da svi oni koji su koristili solarijum pre 35 godine povećavaju rizik od nastanka malignog melanoma za čak 59 odsto. Naučno je dokazano da solarijum dovodi do nastanka karcinoma kože – ističe dermatolog.

Upitana šta podrazumeva zdravo sunčanje, prof. dr Danica Tiodorović kaže da je 15 minuta izlaganja suncu savim dovoljno za proizvodnju potrebne količine vitamina D.

– Sunčevi zraci neophodni su za opstanak života na zemlji, utiču na pozitivno opšte stanje i zdravlje organizma, kao i kontrolu životnog bioritma. Osim toga, UV zraci su fundamentalni za sintezu vitamina D neophodnog za pravilan rast i strukturu koštanog sistema. Međutim, neophodno je pravilno ponašanje na suncu koje podrazumeva: redovno i pravilno korišćenje fotoprotektivnih krema, mehaničku zaštitu u vidu kačketa ili šešira, naočara, kao i izbegavanje direktnog sunčevog zračenja u periodu od 10 do 17 časova.

Poznata je činjenica da je 15 minuta izaganja suncu sasvim dovoljno za proizvodnju potrebne količine vitamina D. Generalno, deca, trudnice, starije osobe i osobe svetle puti osetljiviji su na sunčevo zračenje. Takođe, ne savetuje se izlaganje beba i male dece do 3 godine zbog nerazvijenog odbrambenog sistema pigmentacije i dubljeg prodiranja UV zračenja – zaključila je.

(Telegraf.rs)