Penzije povećane šest puta: Kako onda penzioneri sada kupe manje hrane nego prije krize?

politika

Iako su se vlasti FBiH hvalile rastom penzija tokom perioda inflacije, u pitanju je nominalni rast, koji ne znači da je popravljen standard penzionera

”Rast cijena – inflacija koja je prisutna i u našoj državi sada već skoro dvije godine, doveo je u negativni položaj penzionere, koji najveći dio dohotka troše na hranu i osnovne životne namirnice”, kaže ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Iako je, dodaje, prisutan rast penzija tokom ovog perioda inflacije, u pitanju je nominalni rast i to ne znači da je nužno popravljen standard penzionera.

USKLAĐIVANJA
Naime, sad već bivša Vlada FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu pohvalila se kako je od prošle do aprila ove godine povećala penzije šest puta. Također su istakli da su početkom aprila donijeli odluku o konačnom redovnom usklađivanju penzija u ovoj godini koje iznosi 16,25 posto, te sa vanrednim usklađivanjima od 3,9 posto, predstavlja ovogodišnji rast penzija više od 20 posto. Međutim, Hadžić objašnjava da je stanje na terenu drugačije. U isto vrijeme, rast penzija nije pratio rast cijena. To praktično znači da za taj novac možete kupiti manje nego što ste mogli prije izbijanja krize. Primjera radi, prosječna cijena hljeba je prošle godine u ovo vrijeme bila marka, a sada 1,70, a mlijeko 1,20, a sada 2,50 marke.

”Statistički podaci pokazuju da je minimalna penzija porasla od jula 2021. godine za 112,9 KM, što predstavlja značajan rast od 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena – inflaciju. Kada se ovaj rast uskladi sa rastom cijena i to opštim indeksom potrošačkih cijena, onda vidimo da je stvarna ili realna penzija narasla 23,7 KM ili 6 posto, što pokazuje koliko je negativno inflacija uticala na ovu skupinu naših sugrađana”, objašnjava on.

Ističe ovo i Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH, koji podsjeća kako je zapravo izvršeno usklađivanje penzija u Federaciji od 2022. godine.

– Redovno usklađivanje penzija bilo je 15. aprila u iznosu od 7,3 posto za sve penzije osim najviših i onih ostvarenih u 2022. (retroaktivno od 1. januara 2022). Slijedi vanredno usklađivanje od 1. juna sa primjenom od 5. jula u iznosu od 3,5 posto, a Zakon je dozvoljavao mnogo veći procenat. Dakle, ukupno usklađivanje svih penzija u Federaciji BiH je svega 11,05 posto. U oktobru sa primjenom od novembra izvršeno je povećanje iznosa najniže penzije za 5 posto, tako je najniža penzija sa 424 KM porasla na iznos od 445 KM. To su sva usklađivanja i povećanje iznosa penzija u 2022. godini, tvrdi Mehić i dodaje da po Zakonu o PIO u Federaciji BiH, osim mogućnosti povećanja iznosa najniže penzije, nema predviđenih drugih povećanja penzija.
– Ima samo redovno usklađivanje 15. aprila sa primjenom od 1. januara tekuće godine i, ako se stvore mogućnosti, vanredno usklađivanje, jednom u toku godine. Moramo razlikovati pojam “usklađivanje” i “povećanje” penzija, kamo sreće da je u pitanju povećanje, ističe on.

ODNOS VLASTI
Mehić se osvrnuo i na to da je Vlada Federacije BiH u julu 2022. donijela Uredbu kojom je svim penzionerima dodijelila po 100 KM na ime rasta cijena, a istom Uredbom uposlenicima za istu namjenu 1.080 KM, “tako da je jedan uposlenik vrednovan kao 11 penzionera, što na najbolji način govori kakav je odnos prema penzionerima”.

– U 2023. do sada je izvršeno redovno usklađivanje penzija u iznosu od 16,25 za sve penzionere (ovaj put pravo su stekli i penzioneri sa najvišim penzijama), tako da sada najniža penzija iznosi 518 KM, zajamčena 618, prosječna svih penzionera 538 i najviša 2.528 KM. Vlada Federacije je donijela odluku i o vanrednom usklađivanju penzija u 2023. od 3,9 posto sa primjenom od 1. jula, rezimira on i podvlači da svjedočimo i enormnom rastu cijena od maja 2022, posebno prehrambenih proizvoda i ostalih životnih namirnica, za što se uglavnom i troši najveći dio penzije.

– Tako su naši penzioneri dovedeni u nezavidan materijalni položaj. Cijene osnovnih prehrambenih artikala i komunalnih usluga i dalje rastu. Imajući na umu da je danas prosječna penzija svih penzionera (samostalne i srazmjerne penzije) oko 538 KM, lako je zaključiti u kakvom su materijalnom položaju, kaže on.