Beogradski profesor: Imamo kult oružja, krivi su programi gdje gostuju kriminalci i ratni zločinci

Region

Popadić je istakao kako je nasilje postala normalna stvar za sve i da je to teško promijeniti

Socijalni psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Dragan Popadić govorio je o razlozima koji su doveli do nezamislive eskalacije oružanog nasilja u Srbiji.

– Građani su duboko uznemireni i prisutna je ogromna tuga i suosjećanje s nastradalima. To je opća atmosfera koja u Srbiji vlada – rekao je Popadić za HRT.

On je istakao da su jedan od vidljivijih generatora nasilja mediji, te da tu ne misli na filmove ili videoigre s nasilnim sadržajem.

– Tu mislim na programe koji se emitiraju na nacionalnim frekvencijama, gdje se direktno popularizuje nasilje, gdje su gosti ratni zločinci i kriminalci, gdje se njeguje jezik mržnje koji dostiže nevjerojatne razmjere – naveo je Popadić.

Zapanjen je podacima na koliko visokom mjestu se nalazi Srbija po količini oružja. Navodi kako je kult oružja postojao u bivšoj Jugoslaviji, jer se ne može proslaviti Nova godina ili vjenčanje, a da se ne zapuca.

– Imamo tu vrstu kulta oružja, a onda su se nagomilali ratovi, a kamoli da se ne nagomila oružje – nalasio je Popadić.

Komentarisao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da će se Srbija kompletno razoružati.

– Jedna svrha tih izjava je da se umiri građane. Ljudi u ovakvim situacijama posežu i žele da se posegne za restriktivnim mjerama i u tome vide sigurnost. Takve mjere služe za umirivanje građana, a vidjet ćemo koliko su realne – poručio je Popadić.

On je dodao kako je nasilje postala normalna stvar za sve i da je to teško promijeniti.

Dodao je da je nasilje postala normalna stvar za sve i ta je teško to promijeniti.