Kako razvod utiče na vašu decu kako stare

Zanimljivosti

Razvod može da bude bolan za sve koji to prolaze, uključujući roditelje i njihovu decu.

Kada se raziđu, roditelji često osećaju veliku krivicu zbog nanošenja ovog bola svojoj deci i brinu se o tome kako njihov razvod može da utiče na njihovu decu kratkoročno i dugoročno.

Iako nema sumnje da razvod može da bude traumatičan životni događaj za decu, roditelji imaju mogućnost da smanje njegovu moć da ometa i nanosi štetu životima njihove dece, kaže dr Majkl Vajted, bračni i porodični terapeut.

„Opšti konsenzus u istraživanju je da razvod može negativno da utiče na decu, ali ne mora“, kaže dr Vajted i dodaje da to na kraju krajeva, zavisi od roditelja i načina na koji oni komuniciraju sa svojom decom.

Faktori kao što su uzrast dece, njihov odnos sa roditeljima i detalji razvoda imaju ulogu u tome kako razdvajanje utiče na dete. Razumevanje ovih faktora i načina na koji utiču na decu u različitim fazama njihovog života je ključno za ublažavanje uticaja razvoda.

Uticaj razvoda na detinjstvo
Poznato je da razvod roditelja ima kratkoročne i dugoročne posledice na decu svih uzrasta. Postoje korelacije između rastanka vaših roditelja i razvoja problema sa mentalnim zdravljem, slabijeg uspeha u školi i negativnog uticaja na buduće odnose, kaže Dejvid Hil, pedijatar u Čapel Hilu, Severna Karolina, i portparol Američke akademije za pedijatriju.

U zavisnosti od uzrasta i razvoja deteta, deca imaju različite sposobnosti da shvate stvarnost o tome šta znači razvod, zašto se to dogodilo i kako će uticati na njih, kaže dr Vajthed.

Što je dete mlađe, to će manje razumeti, ali to ne znači da ih razvod roditelja neće uznemiriti. U stvari, njihova konfuzija i ometanje da se nose sa tako velikom tranzicijom mogu da budu veoma stresni.

„Dajte im do znanja da će uvek biti bezbedni i voljeni. Neka to znaju“, kaže dr Hil.

Kada dete napuni osam do 10 godina, moći će bolje da shvati šta se dešava, kaže dr Vajted. Međutim, njihove kognitivne i logičke sposobnosti rasuđivanja često ih navode na zaključak da su oni uzrok razvoda roditelja.

„Deca često krive sebe“, kaže dr Vajted i dodaje da to može da dovede do niskog samopoštovanja, krivice i tuge.

Uticaj razvoda na adolescenciju
Tokom tinejdžerskih godina, posledice razvoda, bilo da se radi o nedavnom razlazu ili o onom koji se dogodio godinama ranije, mogu i dalje da se osećaju, posebno u vezi sa sve većom samostalnošću deteta i potrebom da se odvoji od roditelja.

Starija deca mogu da počnu da postavljaju više pitanja o tome zašto je došlo do razvoda i mogu da krive jednog od svojih roditelja, ili sebe.

Otvorena komunikacija može da bude teža kod adolescenata.

„Pitajte svoje dete kako je i ostavite prostor da dete odgovori iskreno. Pratite i vidite da li bi razgovor sa nekim bio od pomoći. Školsko savetovanje, grupe vršnjaka koja prolaze kroz razvod roditelja i porodična terapija mogu da budu veoma korisni za tinejdžere koji prolaze kroz takav težak period“, kaže pedijatar dr Hil.

Ohrabrite svoje dete da izgradi stabilne i negovane odnose sa drugim ljudima u svom životu. To mogu da budu bake i deke, treneri, saigrači, nastavnici, drugi članovi porodice ili prijatelji.

„Svaka sigurna i stabilna veza koja se neguje štiti od nekih potencijalnih negativnih efekata“, smatra dr Hil.

Zapamtite da to koliko se deca dobro snalaze dramatično varira – veoma je individualno i zavisi od brojnih faktora.

Ako ste zabrinuti zbog ponašanja ili reakcije vašeg deteta na razvod, obratite se lokalnom dečijem terapeutu ili zdravstvenom radniku vašeg deteta da biste rešili ove probleme.

Uticaj razvoda na mlade odrasle
Za mlade ljude može biti izazov da se izbore sa bilo kakvom dugotrajnom nemirom koja još uvek postoji između njihovih roditelja. Osećaće se kao da su u sredini čitave stvari.

„Deca nikada ne bi trebalo da budu posrednici“, kaže dr Hil.

Ako treba da se prenesu informacije ili odgovore na pitanja, roditelji treba da nađu drugog posrednika. U suprotnom, deca se mogu osećati veoma nezgodno, pod stresom ili kao da moraju da zauzmu stranu ili da zadrže informacije od bilo kog roditelja.

„Roditelji bi trebalo da budu dovoljno odrasli da se obraćaju direktno jedni drugima i da ne upliću decu u svoja pitanja“, kaže dr Hill.

Takođe može da bude uznemirujuće za mlade odrasle kada njihov roditelj psuje drugog roditelja ili želi da dete deluje kao terapeut, a ne kao njihovo dete.

Istraživanja pokazuju da je za decu, čak i odraslu decu, najbolje ako ih roditelji drže podalje od njihove drame. Važno je da se oba roditelja posvete tome.

Potencijalni rizici za decu
Uopšteno govoreći, istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će deca razvedenih roditelja imati socio-emocionalne, akademske i mentalne probleme, kao što su anksioznost, stres, depresija, nesanica, problemi u ponašanju, izazovi u stvaranju i zadržavanju prijatelja i problemi u školi.

Ovi problemi mogu da utiču na decu u periodu kada dođe do razvoda roditelja, ali se često i dalje pojavljuju kako dete raste.

Prema Američkom udruženju za bračnu i porodičnu terapiju, oko 25. dece razvedenih roditelja doživljava stalne emocionalne i poteškoće u ponašanju, u poređenju sa 10 odsto dece čiji su roditelji još uvek u braku.

Više izloženosti sukobu može da poveća štetne efekte
Deca koja su iskusila više roditeljskih sukoba zbog razvoda ili trajne netrpeljivosti između roditelja imaju veću verovatnoću da će ispoljiti negativne posledice kratkoročno i dugoročno, bez obzira na godine kada se razvod dogodio.

„Svađa pred detetom ili ako dete svedoči nečemu uznemirujućem između roditelja povećava rizik da će razvod naneti štetu deci“, kaže dr Hil.

Neophodno je da se pozabavite tim iskustvima na umirujući način i pomognete svom detetu da nauči da se nosi sa svojim osećanjima.

„Suština stvari leži u samom odnosu roditelj-dete“, kaže Kravčinski.

Ključno je da postoji poverenje i komunikacija i da se dete oseća kao da se njegov odnos sa roditeljima neće promeniti zbog razvoda.