Zelenski poručio ruskim vojnicima: Ne samo komandanti, svi vi ste teroristi i ubice

Crna hronika Svijet

Znam pucati, rekao je Zelenski
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) ima pištolj i sa svojim unutrašnjim krugom ljudi borio bi se do smrti da su Rusi na početku invazije upali u njegov stožer u Kijevu, rekao je sinoć u intervjuu za televiziju 1+1.

– Znam pucati. Možete li zamisliti naslov „Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika“? To bi bilo sramotno -rekao je Zelenski u razgovoru.

Napad na predgrađa
U prvim danima nakon invazije 24. februara prošle godine ruski obavještajci pokušali su se probiti u Kijev, ali nisu uspjeli stići do Bankine ulice gdje je predsjednički ured. Druge ruske jedinice počele su napadati kijevska predgrađa, ali nisu daleko odmaknule. U gradu je bilo i pokušaja sabotaža.

– Da su se probili unutra, mi sada ne bismo razgovarali. Niko ne bio zarobljen jer bi se borili do kraja. Do zadnjeg – kazao je Zelenski.

Vježba s pištoljem
Na upit ima li pištolj i je li vježbao s njim, odgovorio je potvrdno.

U svom je tradicionalnom obraćanju javnosti sinoć, ruske vojnike optužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo.

– Ne samo komandanti, nego svi vi, svi ste teroristi i ubice i svi morate biti kažnjeni. Svako ko pilotira i ispaljuje projektile, ko održava avione i brodove koji služe za teroriziranje, svi ste saučesnici u zločinu – rekao je Zelenskij.

Izjava je uslijedila nakon raketnog napada na ukrajinski grad Uman u petak u kojem je ubijeno 23 ljudi. Među njima, rekao je Zelenski, bilo je šest maloljetnika.

Ponovio je da treba uspostaviti poseban međunarodni sud za ruske zločine u Ukrajini po modelu nirnberških procesa protiv nacista.