Parazit iz Jadrana: Ribari uhvatili živog fosila kod Splita

Region

Hrvatski ribari ulovili su blizu Šolte morsku paklaru koja se uhvatila na krmu broda

Hrvatski ribari ulovili su blizu Šolte morsku paklaru koja se uhvatila na krmu broda.

Paklara je inače stalni stanovnik Jadrana i njegovih pritoka. U pitanju su paraziti koji žive prilijepljeni na mnoge vrste riba i sisara. Mrijesti se jednom u životu i to u slatkoj vodi.

Sisaju krv
– U rijeke ulaze poput lososa da bi se mrijestile i uginu nakon toga. Kao larve žive više godina zakopane u mulju rijeka gdje se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju, plivaju morem u potrazi za ribama ili delfinima za koje će se zalijepiti i sisati im krv – navodi Pero Ugarković s Instituta za okeanografiju u Splitu, piše BL portal.

Neobična stvorenja malo podsjećaju na jegulje, ali zapravo su parazitske ribe koje se zakače za svoj plijen odnosno za druge ribe i sisaju im krv.

Morsku paklaru zovu još i živim fosilom. Poznato je da parazitira i na mnogim drugim vrstama riba, ali i morskim sisarima.

Morske zmijulje ili paklare gotovo se uopće ne razlikuju od njihovih predaka od prije 360 miliona godina. Rasprostranjene su u sjevernom Atlantskom okeanu, Baltiku, zapadnom Sredozemlju, Jadranskom moru.

Raniji slučajevi
Slučajevi kad se paklara priljubi uz brod zabilježeni su i ranije pa postoje pretpostavke da se prikače domaćinu i kao “autostoperi” na svojim migracijama, međutim, vjerovatnije je da se uhvate za brod zbog pogrešne procjene zalogaja.