CIK Kosova: Sve spremno za izbore

Region

Radonići je pozvao građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje glasačko pravo

Predsjednik centralne izborne komisije (CIK) u Prištini na Kosovu, Krešnik Radonići, izjavio je da je sve spremno za vanredne izbore koji se danas organizuju u četiri općine na sjeveru Kosova, a to su Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

“Biranje legitimnih predstavnika”
Radonići je pozvao građane na Kosova da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, “izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije”.

Na izborima u četiri općine na Kosovu, od 10 kandidata za gradonačelnike iz srpske zajednice je samo kandidatkinja za predsjednicu općine Zvečan Slađana Pantović.

Kandidati u izbornoj trci su Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidati.

Bojkot izbora
Glasanje će se u 13 biračkih mjesta održavati u kontejnerima koji su prije nekoliko dana dopremljeni u blizinu općina na sjeveru Kosova.

Srpska lista, koja je do sada dobijala najveće povjerenje birača na sjeveru, odlučila je da bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila uslove zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije.