MVP Srbije: Dačić će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Evrope

Region

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otputovao je danas u Strasburg gdje će pokušati stopirati proceduru za prijem Kosova u Vijeće Evrope, saopćeno je iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tako će Dačić danas ipak prisustvovati sjednici Vijeća Evrope, iako je u ponedjeljak kazao da ne namjerava putovati u Strasburg u povodu dvije decenije od prijema Srbije u VE ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je u ponedjeljak, nakon sastanka sa šeficom diplomatije Gabona Jolandom Nionde (Yolandom Nyonde), rekao da je na 10. godišnjicu Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, najavljeno da će Odbor ministara Vijeća Evrope započeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

Voditelj ureda predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine te je dodao da Srbija krši te sporazume ako glasa protiv članstva Kosova.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Vijeću Evrope 12. maja prošle godine, a aplikaciju Kosova za članstvo najprije razmatra Odbor ministara VE. Nakon procjene situacije na Kosovu konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica, podsjeća Beta.