Ambasador SAD u Srbiji: Uspostava ZSO na Kosovu ključna za normalizaciju

Region

Ono u što vas mogu uvjeriti jest da nećemo odustati dok se to ne dogodi, dodao je ambasador Hil

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je u utorak kako je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu ključni element u provođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Krajnje vrijeme da se ZSO pretvori u stvarnost”
Svi posrednici u pregovorima kažu “čim prije to bolje”, rekao je Hill novinarima poslije uručenja američke donacije Vatrogasnom savezu Srbije, istaknuvši kako je “krajnje vrijeme da se ZSO pretvori u stvarnost” nakon što je Priština tu obvezu preuzela Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU u aprilu 2013. godine, prenosi Hina.

– Ono u što vas mogu uvjeriti jest da nećemo odustati dok se to ne dogodi – dodao je ambasador Hil.

Službeni Beograd inzistira upravo na formiranju ZSO-a kao polaznoj tački za daljnju implementaciju evropskog plana, s kojom su se čelnici Srbije i Kosova usaglasili u Briselu 27. aprila, a potom dogovorili i Ankes sporazuma u Ohridu 18. marta.

Dva razloga
Hil je naglasio da postoje dva razloga za ZSO – prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će ta asocijacija biti formirana, a drugi da srpska zajednica mora znati kakva je budućnost čeka.

– Zato SAD tu obvezu Prištine uzimaju “s krajnjom ozbiljnošću” – poručio je Hil.

Hil je podsjetio da su i posebni predstavnik Evropske unije u dijalogu Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), rekli da je to “vrhunski prioritet”.

Kosovo odbija uvesti ZSO jer ne želi dati izvršne ovlasti toj asocijaciji deset općina na Kosovu u kojima su Srbi većina, dok Beograd inzistira da je to prijelomna tačka za daljnji dijalog i postizanje kompromisnog rješenja u normalizaciji odnosa.