Rezultati pregovora: 130 ukrajinskih vojnika se za Vaskrs vratilo iz ruskog zarobljeništva

Svijet

Nadu su osjetili i rođaci zatvorenika koji su tako dugo čekali na njihov povratak, rekao je Jermak

prije 2 sata 58 minuta

Iz ruskog zarobljeništva na Vaskrs u Ukrajini vraćeno je 130 vojnika, ovu informaciju je rekao šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak, te dodao kako je plan razmjene imao nekoliko faza.

Na zvaničnom Twitter profilu, Jermak je naglasio kako se u Ukrajinu u prvoj fazi vratilo 130 vojnika.

– Vratili smo 130 ljudi iz Rusije. Razmjena se odvijala u nekoliko etapa. Vratili su se redovni vojnici, graničari, narodni gardisti, mornari. Svi su oni zarobljeni u pravcima Bahmut, Soledar, Zaporožje i Herson – rekao je Jermak.

Dugo čekali povratak
Također, Jermak je poručio kako je nada suština svakog blagdana, a povratkom u Ukrajinu, nada je vraćena i vojnicima koji su dane provodili u zarobljeništvu.

– Nadu su osjetili i rođaci zatvorenika koji su tako dugo čekali na njihov povratak – rekao je Jermak.

S druge strane, ruski zvaničnici još uvijek nisu objavili informacije o broju ruskih vojnika koji su se vratili iz zarobljeništva.

Rezultati pregovora
Nešto ranije, šef Wagnera Jevgenij Prigožin objavio je video u kojem naređuje da se grupa ratnih zarobljenika prebaci u Ukrajinu prije Vaskrsa.

Neovisno o Ministarstvu odbrane Rusije, šef čečenskog parlamenta Magomed Daudov objavio je informaciju kako se iz zarobljeništva vratilo pet čečenskih vojnika te je naglasio kako je ovo rezultat pregovora koji su trajali od decembra 2022. godine.