Ukrajinci tvrde: Rusi svakog dana u Bahmutu izvode najmanje 500 granatiranja

Svijet

Najveći dio neprijateljskih napada događa se na području Bahmuta, rekla je Maljar

Zamjenica ministra odbrane ukrajine Hana Maljar oglasila se na Telegramu napisavši da Rusija svakog dana u Bahmutu izvodi 50 „operacija“ te najmanje 500 granatiranja.

Neprijatelj ondje koristi većinu profesionalnih jedinica te pribjegava silovitim topničkim i zračnim napadima. Svakoga dana neprijatelj u Bahmutu provodi između 40 i 50 operacija te 500 granatiranja – navodi Maljar.

Teške borbe
Dodala je da se teške borbe vode na svim dijelovima ratišta, kazavši da su napadi odbijeni na većini mjesta.

– Najveći dio neprijateljskih napada događa se na području Bahmuta – istakla je dodavši da su ruski komandanti preusmjerili vojnike na druga područja.

Podsjećamo, šef ruske grupe plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin saopćio je da njegove snage sada kontrolišu više od 80 posto istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Zauzimanje Bahmuta
Borci Wagnera predvodili su višemjesečne napore Rusije da zauzme Bahmut, u jednoj od najkrvavijih bitaka u 13-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu. Teško rovovsko ratovanje i neprestani artiljerijski napadi povukli su poređenje s Prvim svjetskim ratom zbog ogromnih žrtava nanesenih na obje strane.

Portparol istočne vojne komande Ukrajine Serhij Čerevatji (Serhiy Cherevatyi) izjavio je da je situacija u Bahmutu pod kontrolom, dodajući da Kijev neće dopustiti da njegove trupe budu okružene.

– Situacija je vrlo teška, naravno, s obzirom da je ovo prioritetna meta za neprijatelja i recimo da su tamo koncentrirane njihove najagresivnije jedinice – rekao je Čerevatji.