Ukrajinski milijarder pokrenuo arbitražni postupak protiv Rusije

Svijet

U sklopu postupka, Ahmetov od Rusije traži naknadu za svu štetu koja mu je nanesena od 2014. do 2017. kao rezultat miješanja u njegovo poslovanje

Ukrajinski milijarder Rinat Ahmetov pokrenuo je arbitražni postupak protiv Rusije kako bi zatražio kompenzaciju za sve gubitke koji su mu naneseni od 2014. do 2017. godine kao rezultat zapljene imovine.

U sklopu postupka, Ahmetov od Rusije traži naknadu za svu štetu koja mu je nanesena od 2014. do 2017. kao rezultat miješanja u njegovo poslovanje ili izvlaštenja imovine i ulaganja od terorističkih grupa pod vodstvom ili kontrolom Rusije nazvanih Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Lugansk.

Desetak preduzeća
Ova imovina uključuje desetine preduzeća u rudarskoj, metalnoj i energetskoj industriji te nekretninama, posebno Yenakiiv Metallurgical Plant, DTEK Rovenkiantratsyt, DTEK Sverdlovantratsyt (dva poduzeća za rudarstvo ugljena), obrazovnu bazu Kirsha i Donbas Arenu, u čiju je izgradnju uloženo više od 400 miliona američkih dolara.

– Rusija mora biti kažnjena za svoje zločine protiv Ukrajine i Ukrajinaca, koji se događaju od 2014. godine. Stoga podnosim zahtjev za punu odštetu od zemlje agresora za sve gubitke koje smo pretrpjeli od 2014. godine na nezakonito okupiranim teritorijima Donjecka i Luganske oblasti. Uložit ću dodijeljenu naknadu za obnovu i otvaranje novih fabrika i pogona, otvaranje radnih mjesta i doprinos rastu ukrajinske privrede – rekao je Akhmetov.

Gruba povreda vlasničkih prava
Prošle je godine Akhmetov tužio Rusku Federaciju Evropskom sudu za ljudska prava tražeći odštetu zbog grubih povreda njegovih vlasničkih prava tokom ruske vojne agresije na Ukrajinu.

U septembru 2018. DTEK (ukrajinska kompanija za distribuciju energije u vlasništvu Ahmetova) počela je pripremati tužbu protiv Ruske Federacije zbog izgubljene imovine na Krimu, a u novembru 2018. energetski holding pokrenuo je arbitražni postupak.