BBC tvrdi: Zapadne specijalne snage su u Ukrajini

Svijet

Rusija je posljednjih mjeseci tvrdila da se ne sukobljava samo sa Ukrajinom, već i s NATO-om

Prisutnost zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini predmet je spekulacija više od godinu dana. Ali to još nije bilo potvrđeno, sve do sada, piše BBC. Američko ministarstvo odbrane nosi se s posljedicama jednog od najvećih curenja povjerljivih materijala u posljednjih nekoliko godina, većinom onih koji se odnose na rat u Ukrajini.

Dokumenti, neki označeni kao strogo povjerljivi, oslikavaju detaljnu sliku rata, uključujući vrlo osjetljive detalje ukrajinskih priprema za proljetnu protuofenzivu protiv ruskih snaga.

Britanci imaju najveći kontingent
Jedan je dokument izazvao veliko zanimanje. U njemu stoji da je Velika Britanija među nizom zemalja sa specijalnim snagama koje djeluju u Ukrajini. Prema dokumentu od 23. marta, Britanija ima najveći kontingent (50), a slijede Latvija (17), Francuska (15), SAD (14) i Nizozemska (1). U dokumentu se ne navodi gdje se nalaze snage niti što rade.

Broj osoblja može biti mali i bez sumnje će varirati. Ali specijalne snage su po svojoj prirodi vrlo učinkovite. Njihovu prisutnost u Ukrajini vjerovatno će iskoristiti Rusija, koja je posljednjih mjeseci tvrdila da se ne sukobljava samo s Ukrajinom, već i s NATO-om.

Britansko ministarstvo se oglasilo na Twitteru
U skladu sa svojom standardnom politikom o takvim stvarima, britansko ministarstvo ovbrane nije komentiralo ove navode, ali je na Twitteru reklo da je curenje navodnih povjerljivih informacija pokazalo ozbiljan nivo netačnosti.

– Izvještavanje o curenju navodnih povjerljivih američkih podataka pokazalo je ozbiljan nivo netačnosti. Čitatelji bi trebali biti oprezni u prihvaćanju navoda koji imaju potencijal širenja dezinformacija – stoji u objavi.

Autentičnost dokumenata, vjerovatno najštetnijih od WikiLeaksa 2013. godine, Reuters nije nezavisno provjerio. Američki dužnosnici rekli su da se čini da su izmijenjeni neki dijelovi o procjeni vojnih gubitaka u ratu u Ukrajini kako bi se umanjili ruski gubici.