U porodici Bajić-Mirilov ista radost Uskrsa po dva kalendara

Region

Mladen je rodom iz Pančeva, ali sebe smatra najvećim ”dođošem”, jer je u Novi Sad, gde je i upoznao Renatu Peterku Mirilov, došao iz Čilea

U porodici Bajić – Mirilov i ove godine proslavit će se dva Uskrsa, kao što su već proslavljena dva Božića. Iako su supružnici Mladen i Renata pravoslavci, sa sinovima Bodganom i Petrom ne odriču se slavljenja najvećih hrišćanskih praznika po gregorijanskom kalendaru, jer su oboje odrasli u višenacionalnim porodicama pa su slavili i katoličke i pravoslavne praznike.

Nedjeljni doručak
Tako je uoči katoličkog Uskrsa, koji slave katolička i protestantske crkve, sto u porodičnom domu Bajića ukrašen uskršnjim motivima, među kojima su nezaobilazna farbana jaja koje će biti načeta uz nedjeljni praznični doručak, javlja Anadolija.

Mladen je rodom iz Pančeva, ali sebe smatra najvećim ”dođošem”, jer je u Novi Sad, gde je i upoznao buduću životnu saputnicu Renatu Peterku Mirilov, došao iz Čilea prešavši 14.000 kilometara da bi živeo ovde. Mladen je kuhar po profesiji, a svoje znanje i iskustvo sticao je širom sveta, radeći u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Čileu, pa je radeći na različim meridijanima donio sa sobom u svoju kuhinju i određena jela i začine koje primjenjuje i u prazničnim trpezama.

– Moja familija sa mamine strane ima njemačke korijene. Prababa mi je rođena u Alzasu, u pograničnom dijelu između Njemačke i Francuske. Mamin deda je bio mehaničar u borskim rudnicima. Pošto je cijela mehanizacija u rudnicima poticala iz Njemačke, njega su slali u Njemačku na doobuku, on je tamo upoznao babu i zajedno su se vratili u Srbiju. Tako da sam iz miješane porodice – imamo i katolike i pravoslavne. I cijeli život smo obilježavali i jedan i drugi Uskrs, Božić, i dobijali duple poklone – prisjeća se Mladen Bajić.

Renata je rođena u Bačkom Gradištu, mjestu kraj Tise naseljenog srpskim i mađarskim stanovništvom. Otac joj je pravoslavne, a majka katoličke vjere pa su se i u njihovoj kući praznici obilježavali po oba kalendara.

Isti običaji
– Pravoslavci i katolici su u tom selu imali iste običaje za praznike, jer su ljudi dugo živjeli zajedno, pa se to dosta izmiješalo. Nisam ni znala da postoje neke razlike između pravoslavnih i katoličkih običaja dok nisam došla u Novi Sad. Veliki Petak je bio posebno svečan. Farbala su se jaja, pa se kitila kapija kod bake da bude sve veselo, šareno i proljećno. I onda smo po dvorištu sa Uskrs tražili šta je zeka sakrio, kakve poklone. Pa negdje nađeš samo farbano jaje, negdje čokoladno, negdje bombone, negdje neku igračkicu… A za pravoslavni Uskrs, tata nabavi za dvorište nekog pravog, živog zeku, da nas iznenadi. Pa ga onda vratimo poslije igre. I danas u selu njegujemo te običaje u kojima uživaju naša djeca – kaže Renata Peterka Mirilov.

Ukućani kažu da je Peka sada glavni majstor za farbanje jaja i da su u pripremi hrane i dekoracije za praznike uključeni svi članovi porodice. Ove godine katolički Uskrs provešće u Novom Sadu zbog poslovnih obaveza, dok će pravoslavni, tradicionalno, proslaviti u Bačkom Gradištu.