Prevarilo je lijepo vrijeme: Čistio snijeg, pa našao zmiju

Region

Stručnjaci ističu da bez obzira na vremenske prilike i doba godine sa ovim gmizavcima treba biti posebno pažljiv

Iznenadni snijeg u aprilu i niske temperature zbunile su i životinje koje su zbog toplih dana koji su prethodili hladnom talasu izašle iz zimskog skloništa u prirodu. Nagla promjena vremena i njih je iznenadila pa je tako jedna zmija najvjerovatnije ostala zametena snijegom. Nju je čisteći snijeg pronašao Milorad Janković iz Srbije.

– Našao sam je na putu ispod kuće dok sam čistio snijeg, bila je pod snijegom, zavejana, izgleda da je i nju kao i nas prevarilo lijepo vrijeme pa se ponadala da je stiglo proljeće. Uzeo sam je na lopatu i odnio pored puta u rastinje i tu ostavio pa šta bude, bila je živa, a da li će preživjeti ovo hladno vrijeme ne znam. Kad sam je ugledao pomislio sam da je otrovnica međutim kada sam sliku postavio na društvene mreže u komentarima su mi rekli da je u pitanju neka vodenjarka, ribarica koja nije otrovna, rekao je Milorad iz Jelovika za agenciju RINA.

On je mišljenja da je ova zmija izašla u prirodu kada je bilo lijepo vrijeme ali da je nagla klimatska promjena zatekla pa nije stigla da se vrati u svoje zimsko sklonište.

Stručnjaci ističu da bez obzira na vremenske prilike i doba godine sa ovim gmizavcima treba biti posebno pažljiv.

– Obično se ljudi uplaše kad vide zmiju, međutim strah je samo zbog njene veličine, jer dugačke zmije zasigurno nisu otrovne. Zmija u principu ima svuda, razmnožavaju se u aprilu i maju, mužjak prvo izlazi u proljeće, potrebno im je sunce za spermatogenezu. Ženke su živorodne 3-8 mladunaca rađaju. Hrane se gmizavcima jedu i ptičja jaja, insekte, skakavce, guštere, žabe. Zanimljivo je da zmije ne vide i slabo čuju, stoga kad idemo u prirodu treba da nosimo štap i da povremeno lupkamo po tlu, da se stvara vibracija. Zmija ne napada jedino ako se brani, osjeća vibracije po tlu, hod i odatle se sklanja, objašnjava Duško Brković, profesor biologije na Agronomskom fakultetu u Čačku.