Nakon borbe sa plaćenićkom grupom Wagner vratio se u Rusiju: Muškarac optužen za ubistvo

Svijet

Ivan Rosomakhin već je bio povratnik u činjenju krivičnih dijela kad je 2020. osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo

Osuđeni ubica kojem je dopušteno da napusti zatvor u Rusiji kako bi se pridružio plaćenicima Wagnera i borio se u Ukrajini, uhapšen je nekoliko dana nakon povratka kući pod sumnjom da je ubio stariju ženu.

Ivan Rosomakhin već je bio povratnik u činjenju krivičnih dijela kad je 2020. osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo. Pušten je prošle godine nakon što se prijavio za borbu za Wagnera.

Zatvorenicima obećano pomilovanje
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin uvelike je regrutirao iz ruskih zatvora, a zatvorenicima kao što je Rosomakhin obećano je pomilovanje i druge pogodnosti u zamjenu za ugovor.

Rosomakhin je odradio neodređeno vrijeme s Wagnerom u Ukrajini, uobičajeni ugovor je na šest mjeseci, prije nego što se ovog mjeseca vratio u svoj rodni grad Novyj Burets u regiji Kirov.

Gotovo odmah, prema lokalnim pričama, došlo je do problema. Nakon niza prijetnji određen mu je petodnevni pritvor. Njegova prisutnost dovela je do sastanka u gradskoj vijećnici u ponedjeljak, koji je snimio lokalni TV kanal.

Jedna stanovnica, Galina Sapozhnikova, rekla je da je Rosomakhin viđen kako drži vile, sjekiru i nož, prijeteći da će sve pobiti. Šef okružne policije Vadim Varankin rekao je na sastanku da je Rosomakhin “poznati izazivač problema” i da se s njim radi.

Starija žena ubijena
Ali prije nego što se to moglo dogoditi, jedna starija žena u gradu je ubijena. Rosomakhin je uhapšen pod sumnjom da je počinio zločin, ali nije službeno optužen.

Sam Prigožin komentarisao je slučaj, rekavši da je njegova kompanija spremna pomoći provođenju zakona u vezi sa bilo kojim od svojih bivših boraca.

– Ako se osoba ponaša agresivno ili provokativno ili ako postoji bilo kakav rizik, pogotovo ako je iz kategorije bivših zatvorenika, morate nam to javiti. Poslat ćemo našu regrutnu grupu, pažljivo ga pokupiti i vratiti na front, na mjesto gdje treba ispoljiti svoju agresiju – rekao je.

Prigožin je rekao da u februaru više neće regrutirati osuđenike. Međutim, čini se da se novačenje u zatvorima nastavilo pod ruskim Ministarstvom odbrane, prenosi CNN.