Igumanu crkve u Kijevu određen kućni pritvor: Nosit će i nanogicu

Svijet

Mitropolit Pavel je starješina crkve čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve

Sud u Kijevu je naredio 60 dana kućnog pritvora igumanu Ukrajinske pravoslavne crkve Pavelu, igumanu Kijevsko-pečerske lavre. Naime, naređeno je da ostane u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a morat će nositi i nanogicu.

Mitropolit Pavel je starješina crkve čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

Kućni pritvor
– Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage – saopćio je sud u Kijevu.

Također, morat će nositi i “elektronski uređaj za nadzor”, jer su mu izrečene mjere zabrane. Pored toga zabranjeno je “uzdržavanje od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka”, naveo je sud.

Mitropolit je pitao sudiju da mu dozvoli da ostane u manastiru ili da se vrati u Kijevsko-pečersku lavru kako bi prisustvovao liturgijama, što je sud odbio.

Narušena ravnopravnost
Sinoć se nekoliko desetina vjernika sa ikonama u rukama okupilo ispred Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa historijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopćila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavel se sumnjiči da je “pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike”.

Također se sumnjiči da je “narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja”.