Ministarstvo obrazovanja: Ima li u Crnoj Gori lažnih diploma iz BiH?

Svijet

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ministarstvo nije dužno da sačinjava novu informaciju koju nema u posjedu

Ministarstvo obrazovanja u Crnoj Gori ne zna da li u ovoj državi postoje diplome koje su lažne, a da su se stekle u Bosni i Hercegovini.

Tome svjedoči i odgovor resornog ministra Miomira Vojinovića na pitanja portala “Vijesti”.

– Ministarstvo obrazovanja Crne Gore, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, nije dužno da sačinjava novu informaciju koju nema u posjedu. Ministarstvo ne vodi evidenciju o diplomama po pojedinim ustanovama visokog obrazovanja iz inostranstva – odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja za portal “Vijesti”.

Istraga u toku
Kako prenose mediji, istraga se vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banjaluke.

Tužilaštvo BiH, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju “Klaster”, u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma.

Privedeno više radnika
Iz tužilaštva BIH su ranije saopćili da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

– Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM (300.000 eura) – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz Ministarstva obrazovanja ranije je rečeno da je tokom prošle godine podnijeto 6.350 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih diploma, kako srednjoškolskih, tako i sa ustanova visokog obrazovanja, od čega je 1.622 iz regiona.

Iz tog Vladinog resora u proteklih pet godina više puta su saopćavali da su podnijete krivične prijave protiv više osoba zbog falsifikovanja diploma, ali su ishodi do danas nepoznanica.