Zelenski: Dužnost je braniti civilizaciju

Svijet

Sada, kao i prije godinu, ni u mislima ne možemo biti daleko od rata, rekao je ZelenskiPredsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) pozvao je Ukrajince da podrže vojsku, pridonesu kampanjama prikupljanja sredstava.

Također, pozvao ih je da se uključe u podizanje svijesti.

– Pogrešno je i nepravedno kada naši ratnici koji dolaze s fronta imaju osjećaj da je za mnoge iza crte ratišta, rat naizgled već gotov. Za one koji su daleko od Donjecke oblasti, Nikopolja, Saltivke, granica u Sumskoj oblasti, i Zaporožju…i čije su misli također daleko od rovova, od svakodnevne boli mnogih Ukrajinaca – kazao je Zelenski tokom videoobraćanja.

Između ostalog, Zelenski je rekao da se u mislima ne može biti daleko od rata.

– Sada, kao i prije godinu, ni u mislima ne možemo biti daleko od rata, iako možemo zahvaliti našim vojnicima što su neprijateljstva fizički daleko od mnogih od nas. Sada, baš kao i prije godinu, važno je da što više Ukrajinaca pomogne u odbrani naše države i osigura više globalne podrške za našu pobjedu – poručio je Zelenski.

Podržati branioce
Zelenski je pozvao sve u Ukrajini da podrže branioce zemlje “kad god je to moguće” i da se pridruže kampanjama prikupljanja sredstava za volontere kada ljudi to mogu priuštiti.

– Vrlo je važno da svi koji imaju utjecaja u informativnoj sferi doprinesu informativnom frontu. To se ne odnosi samo na novinare nego na sve koji mogu širiti istinu o (ruskoj) agresiji – ističe Zelenski.

“Svijet mora čuti”
Naglasio je da svijet mora čuti da se agresija na Ukrajinu nastavlja i da je odbrana Ukrajine zajednički zadatak civilizovanog svijeta.

– Svijet mora čuti glasno i jasno kao što je čuo prošle godine da se (Ruska) agresija na Ukrajinu nastavlja. Također, svijet mora znati da je okončanje rata i oslobađanje Ukrajine od ruskog zla ove godine zajednički zadatak cijelog civiliziranog svijeta. Jer „civiliziran“ znači, između ostalog, odlučan braniti civilizaciju – zaključio je Zelenski.