Si Đinping opušteniji od Putina na prvom sastanku

Svijet

Si Đinping opušteniji od Putina na prvom sastanku

Eksperti za govor tijela kažu da je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) djelovao opuštenije i dominantnije od svog ruskog kolege Vladimira Putina na prvom sastanku u ponedjeljak u okviru Sijeve državne posjete Moskvi, piše Reuters.

Kareng Leong, izvršna direktorica firme “Influence Solutions” sa sjedištem u Singapuru, kaže da je Si u djeliću sekunde preduhitrio Putina u rukovanju, ukazujući na to da “iako je on taj koji posjećuje Moskvu, on je taj koji će preuzeti vođstvo u ovom odnosu”.

Si stavio ruku na Putinovu
Luiz Maler, ekspertkinja za govor tijela i lidersko ponašanje iz Melburna u Australiji, iznijela je sličan stav, napominjući da je Si stavio ruku na Putinovu, nešto što bi također moglo da ukaže na dominaciju u njihovom odnosu.

Dok su sjedeli i ljubazno razgovarali preko prevodilaca, oslovljavajući jedan drugog sa “dragi prijatelj”, Maler je kazala da se Putin pognuo, trznuo nogom, stisnuo pesnicu i pogledao u pod, što ukazuje na prikrivenu uznemirenost.

Si je, u međuvremenu, djelovao “staloženo i samouvjereno”.

Leong je primijetila iste tikove kod Putina, koji su u suprotnosti sa naizgled opuštenim držanjem.

– Ako to uporedite sa Sijem, Si je staložen državnik – rekla je.

Dostojanstveno držanje
– On ima dostojanstveno držanje, odličan kontakt očima, gleda na Putina kao što stariji brat gleda… (na) mlađeg, mlađeg partnera.

Reuters podsjeća da je Putin (70) zapravo nekoliko mjeseci stariji od Sija i da je na vlasti dvostruko duže.

Leong je primijetila da je i Si osjećao dozu pritiska jer je treptao neuobičajeno često tokom sastanka.

Kim Hjung-hi, direktorka korejske Laboratorije za govor tijela, kaže da su čvrsti stisak ruke i prilike u kojima su dvojica lidera pokušavali da izbjegnu kontakt očima pokazali da su ulozi veliki za obojicu.

– Imali su velika očekivanja od sastanka. Tu se mogu vidjeti tenzije i znate da u politici nema pravih prijatelja.