Nagrada za ruske pilote nakon incidenta: Tvrde da su čuvali granicu

Svijet

Obaranje američke bespilotne letjelice bio je direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je ministar Sergej Šojgu uručio priznanja pilotima koji su učestvovali u incidentu sa američkim dronom iznad Crnog mora.

Prema pisanju ruskih medija, Šojgu je uručio državna priznanja pilotima koji su upravljali borbenim avionima Su-27 te su, prema ruskim tvrdnjama, spriječili narušavanje granica Ruske Federacije.

– Ministar odbrane Rusije dodijelio je državna priznanja pilotima koji su spriječili da američka bespilotna letjelica MQ-9 prekrši granice područja privremenog režima korištenja zračnog prostora, uspostavljenog za potrebe izvođenja vojnih aktivnosti. Granice ovog područja saopćene su svim korisnicima međunarodnog zračnog prostora u skladu sa međunarodnim standardima – naveli su iz ruskog ministarstva odbrane.

Obaranje letjelice
Obaranje američke bespilotne letjelice bio je direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini.

Karta koju je dostavila američka vojska pokazala je da se prvo presretanje dogodilo između 40 i 50 nautičkih milja od Krima, u međunarodnom zračnom prostoru.

Sudar je trajao otprilike 10 milja dalje i dron se na kraju srušio 75 do 85 nautičkih milja od kopna, prema američkoj vojsci.

Odbačene optužbe
Rusija je odbacila optužbe SAD da su njeni avioni postupili nepromišljeno i umjesto toga za nesreću okrivila oštro manevrisanje drona. Bijela kuća saopćila je da objavljena snimka opovrgava moskovsku verziju događaja.

– To apsolutno samo razotkriva rusku laž o onome što su rekli da se dogodilo ili što su rekli da se nije dogodilo. Prilično je očito, kada pogledate taj snimak, da je borbeni avion udario u naš dron – rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Džon Kirbaj (John Kirby).