Đinping u posjeti Rusiji: Sastat će se s Putinom

Svijet

Kina je po pitanju rata u Ukrajini zadržala neutralan stav te do sada zvanično nije slala oružje u Rusiju

Ministarstvo vanjskih poslova Kine potvrdilo je da će predsjednik ove države Si Đinping (Xi Jinping) posjetiti Rusiju.

On će boraviti u službenoj posjeti od 20. do 22. marta.

– Na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, predsjednik Si Đinping boravit će u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. marta – rekao je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing (Chunying) u izjavi objavljenoj u petak na web stranici ministarstva.

Prva posjeta
Inače to će biti prva posjeta Rusiji od kada je počeo rat u Ukrajini, a kako su kazali iz Kremlja, Vladimir Putin i Si Đinping će razgovarati o strateškoj saradnji.

– Tokom razgovora bit će razmotrena aktuelna pitanja daljnjeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške saradnje između Rusije i Kine. Planirana je i razmjena mišljenja u kontekstu produbljivanja rusko-kineske saradnje na međunarodnoj sceni. Bit će potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata – saopćili su iz Kremlja.

U trenutku kada se Rusija nalazi pod nizom sankcija zapadnih zemalja zbog bezrazložne invazije na Ukrajinu, posjeta će poslužiti da pokaže bliskost Rusije i Kine.

Obaviti poziv
Kineski predsjednik nakon posjete Rusiji obavit će telefonski razgovor sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky).

Kina je po pitanju rata u Ukrajini zadržala neutralan stav te do sada zvanično nije slala oružje u Rusiju, ali je ekonomski podržala Rusiju kupujući velike količine njenih energenata.